Jégtakarójuk felét elvesztették az andoki gleccserek

Jégtakarójuk felét elvesztették az andoki gleccserek

Az Andok hófödte csúcsai eltűnni látszanak. A hetvenes évek közepe óta Peru Cordillera de Vilcanota tartományának gleccserek borította területe szinte megfeleződött, a legnagyobb veszteséget az 5000 méter alatti régióban mérték.

A Landsat műhold felvételeivel brazil kutatók lemérték a dél-perui régió hóhatárát, és felfedezték, hogy a gleccsereket tápláló hósapkák zsugorodnak.

1975 óta a jégnek átlagosan 48 százaléka tűnt el, 81 százalék az 5000 méter alatti régióból. A globális felmelegedéssel az ilyen trópusi gleccserek valószínűleg eltűnnek majd.

A hegylánc két oldalán eltérő ütemben zajlik a zsugorodás. A vizsgálat szerzői szerint általánosságban a trópusi Andok nyugati oldala őrzi a hideg, száraz feltételeket, míg a keleti nedves és meleg.

Az Amazonas-medencéből érkező és keletnek tartó nedves levegőnek a jég újbóli kialakulását lehetővé tevő esőt kellene szállítania, de a magasan fekvő keleti gleccserek mégis gyorsabban zsugorodnak, mint nyugati társaik. Jelenleg nem tudják, mi húzódik eme eltérés hátterében, ezért további vizsgálatokat végeznek.

Az Andok a világ trópusi gleccserei több mint 95 százalékának otthona, gazdag vízforrás.

A jégfolyamok zsugorodásának legsúlyosabb következménye a helyi lakosokra nézve az ivóvízforrások beszűkülése, és a haszonállatok táplálását elősegítő mocsaras területek eltűnése.

A gleccsertavak is veszélyt hordoznak. A jég és töredezett kőzetek természetes gátja mögött kialakuló víztömegek bármikor áttörhetik ezeket az akadályokat, katasztrofális áradást váltva ki, egyúttal az értékes víztartalék elveszítéséhez vezetve.

A vizsgálatról a Remote Sensing Letter folyóirat számolt be.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »