Jégkockák szárnyán érkezik a megváltás

Jégkockák szárnyán érkezik a megváltás

Olyan, akár egy hűvös szellő a szaharai magányban. Kócsag hozza el a Calm Spirit nyárlazító dallamait. Hullámok, Balaton, árnyék, mi kell még?

Hiánycikkben utazik a Calm Spirit. Nem először írom ezt a szolnoki csapatról, s legújabb, itt felcsendülő dalukkal is ezt bizonyítják. Aminek mi fenemód örülünk.

A Marcel Waves is kikacsintás egy lazulós, könnyed, a gitárzenét a kismillió ütőssel és elektronikus hangjegyzetekkel vegyítő világba. A srácok már nem először premiereznek nálunk, de mindig meg kell állapítani, hogy hangzásukkal azt a remek Café del Mar hangulatot hozzák, amely egyszerre megnyugtató és feszültségekkel teli.

Ebben most sem leszünk híján, az új cucc annyira szuggesztív, hogy akár végtelenített üzemmódba is simán be lehet kapcsolni. A road-movie-hatást fokozza az a látványvideó, amelyet a számra forgattak. Együtt üt, legyen szó a Balatonról vagy egy tengerpartról.

Azt hiszem, sokat magyarázni nem érdemes. Tessék napernyő alá bújni, jöhetnek a jéghideg sportfröccsök és a vájt fülek. Mielőtt pedig a „magic magyarok” nekifeszülnek a belgáknak a foci Eb-nyolcaddöntőjében, még érdemes olvasni egy kicsit, a zenekar két motorja, Berényi Gábor és Fekete Attila mesél keletkezéstörténetről és egyéb nyalánkságokról.

– Új dalotokban a nyári lazulás lágy, funkys hangulata keveredik a brutálisan feszes gitárral és elektronikával. Mennyire volt tudatos, hogy ezt a két végletet egymásra eresszétek?
Gábor: A gitárból indult ki a zene, Remete Marcell írta, akivel egy darabig együtt zenéltünk, innen is a dal címe, amely egyébként egy frizura neve. Ezekhez az inspiráló gitárfelvételekhez pedig először egy erősebb, torz dobhangzást párosítottunk, ezt később csendesítettük le.
Attila: Marcit arra kértük, hogy küldjön nekünk olyan felvételt, amellyel még nem kezdett semmit. Megkaptuk a sávokat, és alápakoltunk dobot, bőgőt, billentyűt és effekteket. Megfigyelhető, hogy a szám utolsó harmadánál megváltozik a hangulat. Csupasz táncoltatós minimálelektronika lesz belőle. Na, ez teljesen tudatos volt.

– Korábbi dalaitokkal ellentétben mostanság ráálltatok a teljesen instrumentális vonalra. Elvileg két énekes hölgy is van az együttesben, akik más zenei formációkban is szerepelnek, így érthető, hogy nehéz összehozni a logisztikát. Az instrumentalitás ennek a hozadéka, vagy más is meghúzódik mögötte?
Attila: Szerencsés hozadéknak nevezném. Hozadék, mert a lányoknak most más dolguk van, szerencse, mert nekünk pedig szerelmünk az instrumentális zene.

Gábor: Gyakorlatilag az új számokat hárman készítjük Attilával, illetve a bőgősünkkel, Ádámmal. Mindannyian járjuk a saját utunkat, és ha azok keresztezik egymást, azt örömmel vesszük.

– Egy picit ezen a vonalon maradva még, az elmúlt időszakban ráerősítettetek a hangszeres kísérettel megfűszerezett, kizárólag saját számokból felépített dj-szettekre is, több ilyen tematikát felkaroló fesztiválon is megjelentetek. Hogyan tudjátok összeegyeztetni a nagyzenekaros és az előbb említett a minimálfelállást?
Gábor: A nagyzenakarral előadott dalokat csupaszítottuk le és adjuk elő kevesebben úgy, hogy bizonyos hangszerekből belekerültek részek az alapokba, amelyekre a zenekari felállás is támaszkodott.
Attila: Jelenleg a két-három fős felállásra koncentrálunk, de például egy kedves ismerősünk, Gyurma lemezeket húzogat nekünk időnként. Nem nevezném ezt dj-szettnek, mert ugye, ahogy mondtad, mi csak és kizárólag saját számokat játszunk élőben. Inkább illik ránk a live act kifejezés. Meg kell hogy említsem Majercsik Ferenc barátunkat, aki a Yarn psychill-duó egyik tagja, a keverés és a mastering az ő keze munkáját dicséri.

– A dalhoz visszakanyarodva, készítettetek hozzá egy látványvideót is. Ez hogyan és mennyi idő alatt állt össze, s honnan érkezett hozzá a képi anyag?
Gábor: Néhány hónap alatt született meg, Burik Róbert készítette, aki már a próbáinkon is vendégeskedett vj-ként, és igazából az ő titka, honnan származó felvételeket vágott össze a zenére.

– Már javában belecsúsztunk a fesztiválszezonba. Titeket hol láthatnak majd nyáron?
Attila: Szolnokon, az Artjáró Fesztiválon a Művésztelepen, a Celofán Kollektíva CK Pagony színpadán július 2-án, illetve az Ozora Fesztiválon a Pumpuiban augusztus 4-én.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »