Jégesővel csapott le a vihar Szombathelyen

Károkat okozott a diónyi méretű jéggel és felhőszakadással érkező vihar, amely kedden kora este csapott le Szombathelyre – tapasztalta az MTI tudósítója. Az Országos Meteorológiai Szolgálat narancs riasztást adott ki több nyugati járásra.

A katasztrófavédelem honlapján közzétett tájékoztatás szerint tömegesen érkeznek a viharkárokról szóló bejelentések a vasi megyeszékhelyről, a vihart követő percekben negyven bejelentés érkezett. A vihar tetőket tépett le, fákat tört el, a lezúduló víz pedig épületeket veszélyeztet vagy öntött el – írták a közleményben. Hozzátették: a város több pontján akadályozza, nehezíti a közlekedést a hirtelen lezúdult, nagy mennyiségű eső.

Narancs riasztás

Narancssárga, vagyis másodfokú riasztást adott ki a várható heves zivatarok veszélye miatt néhány nyugati járásra az Országos Meteorológiai Szolgálat kedd este. Több megyében még szerdán is hőség lesz, de aztán egyre többfelé várhatók zivatarok.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésük szerint kedd este Vas és Győr-Moson-Sopron megyében is kialakulhatnak olyan heves zivatarok, amelyeket erős szél és jégeső kísérhet. Mint írták: nyugaton és az Észak-Dunántúl felett, azon belül leginkább a Kisalföldön, az Alpokalján zivatarok átvonulására lehet számítani. Heves zivatar is kialakulhat, amelyhez az óránkénti 90 kilométert meghaladó szélroham, felhőszakadás (fél órán belül akár 30 milliméternyi csapadékkal) és jégeső társulhat.

Szerdára virradó várhatóan csak néhol, legnagyobb eséllyel északnyugaton és a középső országrészben alakulhat ki néhol helyi zivatar. Napközben inkább csak az Alföldön alakulhatnak ki helyenként zivatarok, amelyeket néhol viharos szél, esetleg jégeső kísérhet. Késő délután, este előbb a Dunántúlon, majd a középső megyékben lehet kiterjedt zivatarra számítani. Heves zivatarok is kialakulhatnak (erős széllel és jégesővel), de több helyen valószínű a felhőszakadás is (kisebb körzetekben akár 50 milliméternél is több eső hullhat).

Vége a kánikulának

Szerdán a nyugati megyékben 25 Celsius-fok alá csökkennek a napi középértékek; másutt még 25 fok felett, az Alföldön 27 és 29 fok között alakulnak. A hőség miatt szerdára is másodfokú figyelmeztetést adtak ki a fővárosra és Pest megyére, továbbá Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére.

A meteorológiai szolgálat felhívta a figyelmet továbbá arra, hogy az UV-B sugárzás is nagyon erős lehet.

Az előrejelzés szerint a leghidegebb órákban 17-23 fokra lehet számítani. Napközben többnyire 26-34 fokig melegszik a levegő. A nyugati határnál ennél kicsit hűvösebb, az Alföldön kicsit melegebb lehet.

Emellett szerdán már az egész országban heves zivatarokra és felhőszakadásra figyelmeztetnek. A heves zivatar veszélye miatt is másodfokú figyelmeztetést adtak ki a fővárosra és Pest, valamint Fejér, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyére. A felhőszakadás veszélye miatt Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyében lesz érvényben a másodfokú figyelmeztetés szerdán.

A katasztrófavédelem honlapján közzétett tájékoztatás szerint tömegesen érkeznek a viharkárokról szóló bejelentések a vasi megyeszékhelyről, a vihart követő percekben negyven bejelentés érkezett.
A vihar tetőket tépett le, fákat tört el, a lezúduló víz pedig épületeket veszélyeztet vagy öntött el – írták a közleményben.
Hozzátették: a város több pontján akadályozza, nehezíti a közlekedést a hirtelen lezúdult, nagy mennyiségű eső


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »