Javítani kell a gyermekek étkezési szokásain

Javítani kell a gyermekek étkezési szokásain

POZSONY. A szlovákiai gyermekek étkezési szokásai a múlttal összehasonlítva javultak, azonban még mindig kevés gyümölcsöt és zöldséget, viszont sok magas kalóriatartalmú élelmiszert és édes italt fogyasztanak. Ez a Tudom, hogy mit eszem nevet viselõ projekt étkezési szokásokat vizsgáló felmérésébõl derült ki, amely a Nestlé a gyermekek egészségéért elnevezésû program része.

A felmérés eredményei megmutatták, hogy 10 gyermekbõl hatan négy és fél adag ételt fogyasztanak naponta, csak kevesebb mint egytizedük fogyaszt két vagy kevesebb mint két adag ételt  a nap folyamán. A gyermekek kétharmada reggelizik, a reggelizõk háromnegyede otthon készített reggelit fogyaszt. Csak a gyermekek 20 %-a reggelizik kevesebbszer, mint háromszor a hét folyamán.

A gyermekek többsége (79 %) legalább 3-4 alkalommal fogyaszt hetente zöldséget és gyümölcsöt. Gondot okoz a mennyiség, mivel a gyermekek fele csak egy adag gyümölcsöt és zöldséget fogyaszt naponta, bár az egészséges étrenddel foglalkozó szakemberek napi 4-5 porcióról beszélnek. Ahogy arról Robert Kièina, a Nestlé Slovakia munkatársa tájékoztatott, kevésbé kielégítõ eredményeket mutat a felmérés a magas kalóriatartalmú ételek és az édes italok fogyasztása területén.

Egyre többen és többet sportolnak – mégis sok az elhízott gyermek

Rántott húst vagy gyorséttermi ételt a gyermekek 76 %-a fogyaszt hetente legalább egyszer. A gyermekek körében kedveltek a különféle édesített limonádék, amelyeket naponta az iskolás gyermekek egynegyede fogyaszt. Az egészségtelen ételek és italok fogyasztásának frekvenciája a család csökkenõ jövedelmével egyenes arányban növekszik. Pozitívabb eredmények születtek a gyermekek sportolásával kapcsolatban. Csak 6 % azok aránya, akik az iskolán kívül egyáltalán nem sportolnak. A gyermekek csaknem kétharmada legalább háromszor hetente sportol.

„A múlthoz képest javult a helyzet. A gyermekek nagyobb százaléka reggelizik, mint 15-20 évvel ezelõtt, amikor az arányuk 40 % volt. Javult a sport helyzete is, több gyermek sportol, mint korábban. Régen magas volt azon gyermekek aránya, akik bevallották, hogy egyáltalán nem sportolnak” – tájékoztatott Jana Hamade, a Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Intézete fõ tisztiorvosának helyettese.

Hozzátette, az étkezési szokások javulása ellenére növekszik az elhízott gyermekek száma Szlovákiában. Ezért tartja fontosnak a mûvelõdést ezen a területen, nemcsak a gyermekek, hanem a szülõk számára is. Ezt a felmérést is pedagógiai-nevelési célokra akarja felhasználni az intézet.

A felmérés augusztusban zajlott 907 szülõ részvételével, a résztvevõk 8-11 éves gyermekek szülei voltak.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »