Javában zajlik a 72 óra kompromisszumok nélkül önkéntes akció

Javában zajlik a 72 óra kompromisszumok nélkül önkéntes akció

Október 6-ával elindult a 72 óra kompromisszum nélkül háromnapos, szociális, önkéntes akció a három történelmi keresztény egyház szervezésében, az Emberi Erőforrások Minisztériumának és Budapest főváros támogatásával.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A 72 óra kompromisszum nélkül szlogenjeként idén az „Add magad!” szlogent választották a szervezők, amellyel arra szeretnék a fiatalok figyelmét felhívni, hogy az önátadáson keresztül kerülhetnek közel valódi önmagukhoz. A rendezvény fővédnöke Bocskor Bíborka, a Magashegyi Underground énekesnője.

Október 7-én, pénteken 14 órától a budapesti Vakok Battyány László Római Katolikus Gyermekotthonában hivatalos sajtótájékoztató keretében a meghívott vendégek részvételével közös program készült a sérült gyermekek számára: fejlesztő munkák az intézményben és körülötte – festés és kerti munka, majd közös kirándulás az otthonban lakó sérült gyermekekkel. A helyszínen október 7-én, pénteken délelőtt 10 órától október 8-án, szombaton délutánig voltak jelen a 72 óra akció önkéntesei, akik szervesen bekapcsolódtak az otthon és lakóinak napirendjébe, segítettek a lakók ellátásában, valamint felújítási munkálatokban nyújtottak jelentős segítséget.

Az esemény résztvevőit Darvas Márton, a 72 óra kompromisszum nélkül akció főkoordinátora köszöntötte. „A 72 óra idén kilencedik alkalommal indult útjára a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház szárnyai alatt. A háromnapos önkéntes ifjúsági programot rendszeresen megrendezik Európa más országai is: az idei évben Ausztria, Olaszország, Csehország, Horvátország, Szlovénia, Bosznia-Hercegovina és Luxemburg tartja meg az akciót, hogy népszerűsítsék általa az önkéntességet, felhívják a figyelmet a fiatalok erejére, kreatív jelenlétére a társadalomban. „Add Magad!” – Ennek a felhívásnak csaknem 8000 fiatal tesz eleget ebben a három napban, akik megtapasztalhatják, hogy az önátadásban közelebb kerülhetnek valódi önmaguk megismeréséhez is” – zárta beszédét a főkoordinátor.

Bocskor Bíborka énekes, a rendezvény fővédnöke a helyszínnel kapcsolatos személyes élményeiről mesélt: több évig lakott egy kedves ismerőse az otthonban, akit rendszeresen látogatott, emellett kapcsolatokat épített ki az ott lakó gyermekekkel is. Majd kitért arra is, miért vállalta a fővédnöki szerepet: „Nagyon sok az üresség a mai világban, pedig egymás nélkül nem élhetünk. Úgy gondolom, hogy a 72 óra egy erős inspiráció lesz mindenki számára az egymásra való odafigyelésben. Azt üzenem a fiataloknak: HAJRÁ!” – lelkesítette a résztvevőket a fővédnök. 

Orosz Atanáz miskolci püspök köszöntötte a Magyar Katolikus Egyház nevében a helyszínen és az országban a programban résztvevő fiatalokat, és kiemelte, hogy az egyház milyen fontosnak tartja a fiatalok mások javára történő önkéntes szolgálatát, hiszen ebben a tevékenységben – ahogy Jézus is odaadta magát az emberekért – gyakorolhatjuk az önátadást, amellyel mi ezt a megváltott örömünket továbbadhatjuk embertársaink felé. Kiemelte, hogy a fiatalok önmagukat adják ebben a három napban. Beszélt a krakkói világtalálkozó önkénteseinek önátadásáról, amelyből hatalmas lelkesedést gyűjthettek a résztvevők. „Bízom benne, hogy kompromisszum és alku nélkül sikerül ezt a három napot végigszolgálniuk a fiataloknak.”

Bogárdi Szabó István püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke bibliai üzenettel kezdte beszédét, amely a vendégszeretetről szólt. „Most fordított vendégjárásban vagyunk, egy olyan intézményben, ahol az itt élő gyermekek a szívük szeretetével tudnak minket vendégül látni. Az a szívünk kívánsága, hogy az önkéntesség, a másik mellé való odaállás, az ne csak életünk egy-egy kiemelt, jól szervezett pillanata legyen, hanem a másokon való segítés hétköznapi tevékenységgé váljon, magától értetődő dolog legyen. Az ember-ember találkozásában az a legigazabb, amikor az ember azt adja magából, ami ő maga valójában. „Az egymással való találkozások, az egymásnak való segítés azok a pillanatok, amelyeket sosem felejtünk el” – zárta beszédét a református püspök.

Gáncs Péter a Magyarországi Evangélikus Egyház püspöke az akció idei mottóját állította a középpontba: Add magad! „Hányan mondják azt ma, hogy add el magad, vagy add fel magad” – hívta fel ezekkel a szavakkal a figyelmet a püspök arra, hogy milyen nagy fenyegetésnek vannak kitéve a mai fiatalok. Azonban az „Add magad!” szlogen szikárságában megtestesíti azt a szabadságot, amelyet ezen a hétvégén megtapasztalhatnak a 72 óra önkéntesei. Hiszen az önkéntesség szó magában foglalja azt, hogy a fiatalok önszántukból adják a legtöbbet, a legdrágábbat embertársaikért, ami jelen esetben a szabadidejük.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár beszédében kiemelte, hogy az önkéntesség kérdésköre egyre fontosabb hazánkban. „Ez a hétvége is az önkéntességről szól, kifejezetten a fiatalok körében.” Elmondta, hogy napjainkra egyre több ember csatlakozik az önkéntesek táborához. Beszélt az iskolákban bevezetetett kötelező közösségi szolgálatról, amely által a gyerekek megismerkedhetnek azzal, hogy adni jó. Azaz az önkéntesség előszobájaként tekinthetünk rá. Idén az onkentes.gov.hu weboldalon keresztül már a 72 óra kompromisszum nélkül akcióhoz is lehetett csatlakozni, illetve kifejezetten ehhez a programhoz fotópályázatot is hirdettek.

„Jót tenni jó! Talán így összegezhető legrövidebben a 72 óra kompromisszum nélkül lassan tíz évre visszatekintő tevékenysége. Ez a lényege annak a nemzetpolitikának is, melyben elsődleges cél az egyházi, a civil és a nemzetiségi közösségek megerősítése, olyan kezdeményezések támogatása, melyek rászoruló embertársainkat segítik, kisebb vagy nagyobb közösségeket szolgálnak. Különösen nagy feladatot vállalnak ebben az egyházak, melyek kapaszkodót, elköteleződést, lelki támaszt jelentenek a fiatalok számára, sok esetben pedig az utolsó tájékozódási pontot a társadalomban. Életünk, létezésünk legfőbb értelme, hogy másokért dolgozunk, küzdünk. A most induló programban résztvevőknek azt kívánom, hogy a 72 óra legyen szép élmény, lelki feltöltődés!” – mondta el Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest város főpolgármester-helyettese személyes élményein át közelítette meg az önkéntesség témáját, majd elmondta, hogy „A barátságos arckifejezések elárulják, hogy megérte csatlakozni a 72 óra kompromisszum nélkül önkéntes ifjúsági programhoz, amelynek szerteágazó projektjeiben nagylelkűen, feltétel nélkül adhatunk, de kaphatunk is. Ahogy közösen munkálkodunk másokért, eltűnnek a különbségek, oldódnak az előítéletek és barátságok szövődnek. A szervezőkkel együtt kifejezett célunk, hogy a budapesti résztvevőszám jobban megmutatkozzon a lakosság arányában” – fogalmazott a főpolgármester-helyettes.

„A hitünk cselekedetek nélkül halott. Vannak olyan helyzetek, ahol rengeteg lehetőség van az örömszerzésre, de ugyanakkor rengeteg lehetőség van a töltekezésre. Azok a fiatalok, gyerekek, akik kitaszítottak, vagy éppen nem törődnek velük, rengeteg szeretetet tudnak sugározni. És nekünk az a fontos, hogy ebből a szeretetből adjunk tovább” – mondta el Fehér Anna, a Vakok Battyány László Római Katolikus Gyermekotthonának intézményvezetője. Majd felkérte a résztvevőket a közös programban való részvételre, amelyben lelkes önkéntesként beszélgettek az intézmény lakóival, valamint besegítettek a kopott ajtók és szekrények újrafestésébe Orosz Atanáz miskolci püspök, Bogárdi Szabó István püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök­püspöke, Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, Szalay-­Bobrovniczky Alexandra, Budapest város főpolgármester­-helyettese és Fülöp Attila helyettes államtitkár.

A zárórendezvényt 2016. október 9­-én, vasárnap 16 órától rendezik meg a Lieblingben.

Forrás: 72 óra kompromisszum nélkül

Fotó: Bakos Dávid

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »