Japánban is horogra akadt az Apple

Adózási problémákkal került szembe Japánban is az Apple amerikai információtechnológiai óriáscég, miután Európában már megbüntették az Írországban kapott adókedvezmények miatt.

Pénteki japán sajtóbeszámolók szerint az Apple leányvállalata, az iTunes K. K. kénytelen volt 12 milliárd jent (104 millió euró) befizetni a japán adóhivatal számlájára, mert a revizorok megállapították, hogy 2012 és 2014 között szabálytalanul utalt át 60 milliárd jent egy írországi vállalatnak.

Ez a jelentős összeg az iTunes szoftvereladásaiból származó haszon volt, és a szerzői jogokat birtokló írországi vállalat kapta meg. A japán adóellenőrök szerint az iTunes K. K. ezeket a bevételeket nem a megfelelő módon könyvelte el, és nem adózott utána.

A japán adóhivatal nem reagált a hírügynökségek megkeresésére, ahogy az Apple Japan sem. Utóbbi nem meglepő, mivel a vállalat új okostelefonja, az iPhone 7-es modell pénteken került az üzletekbe.

Tiltott állami támogatás

A távol-keleti szigetországban az Apple Japan adja el az okostelefonokat és a többi Apple-terméket, az iTunes netes boltban megvásárolt szoftverekért, ideértve a zenéket és a videókat, a tokiói iTunes társaságnak fizetnek a felhasználók. A fővárosban 2005-ben alapított iTunes bevétele a tavaly szeptemberben befejeződött pénzügyi évben 152,2 milliárd jen volt.

Az Európai Bizottság augusztus végén tiltott állami támogatásnak minősítette az Apple-nek nyújtott írországi adókedvezményeket, és ezért mintegy 13 milliárd euró megfizetésére kötelezte az amerikai óriáscéget. Írország és az Apple is megfellebbezte a döntést.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »