J. K. Rowling egy új története a gardróbjában lóg

J. K. Rowling egy új története a gardróbjában lóg

LONDON. Ötvenedik születésnapján az alkalmi ruhájára írta rá egy új történetét J. K. Rowling. A ruha azóta a gardróbjában lóg – mesélte a CNN-nek adott interjújában az írónõ.

Bár júliusban született, tavaly halloweenkor tartotta az ötvenedik születésnapját – idézte fel a Harry Potter-regényfolyam szerzõje. Mint mondta: a könyv nagy részét a születésnapi ruhájára írta.

"Nem tudom, hogy valaha megjelenik-e, de most egy gardróbban lóg" – fûzte hozzá.

Az interjúban az árvákon segítõ, Lumos elnevezésû alapítvány születésérõl is beszélt. Mint felidézte, akkoriban különösen érzékeny volt a témára, mert éppen gyermeket várt. Egy vasárnapi újságban látta meg egy gyermek képét, akit egy cseh intézményben dróthálóval fedett ágyban tartottak a nap legnagyobb részében.

"Megdöbbentem és elszörnyedtem. Úgy éreztem, mindenképpen tennem kell valamit ezért a kisfiúért és a sorstársaiért" – emlékezett vissza.

Rowling elmondta, azért is megérintette a cikk, mert legjobban a tehetetlenségtõl és a kis helyektõl fél. Arra gondolt, hogy ez a kisfiú be van zárva a ketrecszerû ágyba, nem tud magáért szót emelni, és senki sem szól az érdekében.

Az írónõ felidézte, hogy kiadója kérésére szerepeltek keresztnevei, a Joanne Kathleen helyett azok kezdõbetûi, a J. K. az elsõ Harry Potter-regényen. Ugyanis mivel a történetet lányoknak és fiúknak is szánta, a kiadó jobbnak látta, ha egy ideig nem derül ki, hogy nõ a szerzõ.

A regény azonban a megjelenés után nyomban elnyert egy díjat, Amerikában is kiadták, óriási publicitást kapott, így percek alatt kiderült, ki is az írója.

Megjegyezte, hogy magától sohasem választotta volna ezt az írói nevet, de olyan hálás volt a kiadónak, hogy tulajdonképpen bármilyen más névbe is belement volna. Manapság azonban már örül is az írói álnévnek, úgy érzi, ezzel jól el tudja választani a magánéletét, amelyben férjezett nevén, Jo Murray-ként szerepel.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »