Izraeli cég jelentkezett a iPhone-feltörésre

Egy izraeli mobilszoftvergyártó, a Cellebrite segíthet az FBI-nak feltörni a San Bernardinó-i terrorista iPhone-ját – állítja a Reuters. Ha a szoftverfejlesztő sikerrel jár, az FBI-nak nem kell majd az Apple segítsége és egy hátsó kapu az operációs rendszerbe.

A Cellebrite weboldala szerint kimondottan olyan programokat fejlesztenek katonai szervek és hírszerző ügynökségek számára, amellyel nyomozásokhoz lehet kinyerni bizonyítékokat mobileszközökből. A cég nem kommentálta a hírt.

Korábban elnapolták az Apple-FBI-ügyben keddre meghirdetett kongresszusi meghallgatást, mert lehet, hogy az FBI az informatikai óriás közreműködése nélkül is képes lesz feltörni a tavalyi San Bernardinó-i terrortámadás egyik elkövetőjének okostelefonját.

Akkor annyit lehetett tudni, hogy az ügynököknél egy kívülálló jelentkezett, és egy lehetséges módszert mutatott az FBI-nak a telefon feltörésére. Az FBI-nak még most is időre van szüksége: tesztelni kell a külsős által ajánlott módszert, nehogy eltűnjenek a telefonon tárolt adatok.

Sheri Pym bíró arra kötelezte a kormányzatot, hogy április 5-ig adjon helyzetjelentést az ügy állásáról.

Az FBI és az Apple között pereskedésig fajuló vita hosszú hetek óta tart. A bíróság február közepén arra utasította az Apple-t, hogy segítse a nyomozókat. Az Apple viszont a döntés visszavonását kérte a bíróságtól.

A cég azzal érvelt, hogy a kormányzat olyan szoftver kifejlesztését kérte, amelyet később más mobiltelefonoknál is alkalmazhatnak. Egy ilyen lépés szerintük veszélyes jogi precedenst teremtene, amely veszélybe sodorná több százmillió iPhone-felhasználó adatainak biztonságát.

(Origó)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »