Izraeli állampolgárságú IÁ-harcos az alavitáknak: "A ti véreteket is megisszuk, mert tudjuk jól, hogy igen ízletes"

Izraeli állampolgárságú IÁ-harcos az alavitáknak: "A ti véreteket is megisszuk, mert tudjuk jól, hogy igen ízletes"

Európából és Amerikából egyre több fiatal csatlakozik az Iszlám Állam nevű újdzsihadista, Irak és Szíria területének tekintélyes részét már megszállva tartó fanatikus gyilkosokhoz. Az elmúlt napokban több videóüzenetben hallatott magáról egy názáreti palesztin muszlim is, aki, otthagyva jómódú családját, csecsemő korú gyermekét és a feleségét, átszökött Szíriába, ahol előbb a Basár el-Ászád ellen harcoló mérsékeltebb felkelőkhöz, majd az Iszlám Állam nevű, emberek fejét lemetsző terrorszervezethez csatlakozott – írja az El-Maszdar.net palesztin hírportál.

A magát szerényen csak a „Palesztin mészáros” (Edz-Dzabbáh el-Fálásztíni – الذباح الفلسطيني) mozgalmi névvel illető Rabí’á Sahádá, názáreti illetőségű palesztin férfi az itt látható videóüzenetben egy gépjármű volánja mögött ülve teszi a következő kinyilatkoztatást: „Hozzátok is elérkezünk, nuszejriták! (a nuszejrita vallási és népi közösségről lásd alább a rövid ismertetőt – H. J.) Esküszünk, hogy mi úgy szeretünk Allahért meghalni, amiképpen ti szeretitek az életet. Esküszöm, hogy mi vért inni szerető nép vagyunk (mármint az újdzsihádista Iszlám Állam harcosainak népe – H. J.), s azt meg jól tudjuk, hogy a ti véretek igen ízletes. Ne aggódjatok, mi gondoskodunk arról, hogy Alláh segítségével a ti véreteket is megigyuk!”, mondja eskü alatt a galileai Názáretből Szíriába szökött, s ott előbb „csak” a Basár el-Ászád elnök törvényes hatalmának megdöntésére törekvő nemzetközi terrorista társulathoz, majd a még szélsőségesebb Iszlám Állam nevű, szintén a világ minden részéből verbuvált újdzsihádista kegyetlen gyilkosokhoz csatlakozott.
De valójában ki is ez a magát „Palesztin mészárosnak” nevező, s nagy harci fölbuzdulásában nem a megszállt ciszjordániai, vagy az ostromlott, legyilkolászott Gázai övezetbeli palesztin testvéreihez csatlakozó, hanem az útjába kerülő keresztényeket, síita muszlimokat, jazídiakat és mindenki mást lemészárló kegyetlen gyilkos? Az Izraelben szerkesztett, igen informatív El-Maszdar.net (Hírforrás.net) nevű arab nyelvű hírportál Izraeli állampolgár az ILIÁ soraiban címmel már szeptember 14-én részletesen beszámolt a 26 éves, jómódú názáreti muszlim család sarjának különös történetéről. A nemrégiben nősült, a Názáret melletti Felső-Názáret zsidó városban gépészetet kitanult Rabi’á Sahádá, egy csecsemő korú gyermek édesapja fogta magát, és egy szép napon elköszönés nélkül otthagyta a szeretteit, és a Golán-fennsíkon keresztül átszökött a polgárháborús Szíriába. Most pedig videón üzeni Szíria egyik kisebbségének, az alavitáknak, hogy nemsokára hozzájuk is elérkezik, és megissza az ízletes vérüket.

De kik azok azok az „igen ízletes vérű nuszejriták”, akiknek vérével a názáreti Rabí’á Sahádá is minél előtt szeretné a szomját oltani?

Az iszlám sí’ita irányzatának iszmá’ílita ágazatából a Kr. u. VIII. században újabb osztódással kiszakadt, kifejlődött nuszejrita (النصيرية) vallási és népi közösséget más néven alavitáknak is nevezik. A nuszejrita elnevezésnek több magyarázata is van:
1. Legfőbb életterükről, az északnyugat-szíriai Dzsebel en-Nuszejrijjá (A Nuszejriták hegye – جبل النصيرية) földrajzi fogalomról kapták a nevüket.

Hírdetés

2. Mivel az alavita/nuszejrita vallás több keresztény elemet is tartalmaz, ezért az arab „naszárá” (keresztények – نصارى) szóról, vagy a keresztény vallás kiindulópontjának számító Názáret város arab elnevezéséről, En-Nászirá (الناصرة) hívják őket nuszejritáknak.
3. A nuszejrita/alavita közösség névadójának tartják még az egyik ősalapítót, Muhámmád ibn Nuszejrt is. Maguk, a nuszejriták azonban a fentebb említett három elnevezés egyikét sem kedvelik, hanem inkább alavitáknak (arabul: ‘alavijjuná – علويون), azaz Ali, a negyedik ortodox kalifa követőinek mondják magukat.

Az alaviták/nuszejriták leginkább Szíriában, Libanonban, Törökországban és az Izrael által megszállt Golán-fennsíkon élnek. Lélekszámuk az egész világon mintegy 2 millió 600 ezerre tehető, s ebből a legtöbbjük, 2 millió 100 ezer Szíriában él. Az alavita/nuszejrita vallási, népi közösség tagja volt Szíria korábbi elnöke, Háfez el-Ászád és a jelenlegi, Basár el-Ászád elnök, valamint a szíriai hadsereg legfőbb tisztjei és a politikai élet felső rétege ebből, az összlakosság 11 százalékát kitevő közösségből kerül ki.

A Szíriával és ezáltal az alavita testvéreikkel határos törökországi Hatay tartományban 400 ezer, s a mindkettővel határos Libanonban 100 ezer alavita/nuszejrita él. Igen érdekes, leginkább a kárpátaljai Nagy- és Kisszelmenc magyarjainak tragikus sorsához hasonlítható az Izrael által megszállt és bekebelezett Golán-fennsíkon levő 2100 fős alavita/nuszejrita Gádzsár (الغجر) falu, amelynek északi része libanoni, míg a falu közepén áthaladó határvonaltól délre eső része izraeli megszállt terület.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »