Izrael otthagyja az UNESCO-t

Megszünteti az együttműködést az UNESCO-val Izrael, miután a szervezet Világörökség bizottsága csütörtökön megszavazott egy palesztin javaslatot, ami Jeruzsálemet kizárólag a muszlimok szent helyeként mutatja be, egy szót sem ejtve annak zsidó történelmi kapcsolatáról.

Magyar Menedék - Férfienergia

Teljesen megszünteti az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetével, az UNESCO-val való együttműködést Izrael, miután a szervezet Világörökség bizottsága szerdán megszavazott egy a palesztinok által beterjesztett javaslatot. A végszavazás csak jövő héten lesz, de a zsidó állam oktatási minisztere, Naftali Bennett pénteken levélben jelezte Irina Bokovának, az UNESCO igazgatójának, hogy Izrael minden, az UNSECO-val korábban folytatott szakmai együttműködést beszüntet. A miniszter ezentúl megvádolta a szervezetet, hogy az teljesen figyelmen kívül hagyta a város több ezer éves zsidó múltját és ezzel csak az iszlamista terrornak teremt hivatkozási alapot.

A határozati javaslat, amit a Világörökség bizottság elfogadott, végig kizárólag megszálló hatalomként definiálja Izraelt, és “Kelet-Jeruzsálem palesztin kulturális örökségének” megvédését tűzi ki célul. A Templom-hegyet kizárólag az al-Aksza mecset komplexumaként írja le, annak zsidó vonatkozásairól nem ejt szót, ahogy a város keresztény értékeiről sem.

A javaslatot 24 igen szavazattal fogadták el 6 nem és 27 tartózkodás ellenében, két állam pedig nem vett részt a szavazáson. Az AFP tudósítása szerint jövő hét kedden kerülhet sor a határozati javaslatról szóló végszavazásra az UNESCO közgyűlésében, de a közgyűlés ritkán tér el a bizottságok döntéseitől.

Izrael 1967-ben foglalta el Kelet-Jeruzsálemet és a Nyugati Partot, másnéven Ciszjordániát. Ennek jogszerűségét a nemzetközi közösség a mai napig nem ismeri el, ezért bár Izraelnek hivatalosan Jeruzsálem a fővárosa, az összes külföldi nagykövetség Tel Avivban székel.

Az UNESCO eddig nem reagált az izraeli lépésre.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »