Izrael is szeretne tovább békülni Törökországgal – erről azért szóltak késve, mert szombaton csak fontos ügyekben nyilatkoznak

Izrael arra számít, hogy nem okoz zavart a hétvégi törökországi államcsínykísérlet, folytatódik a megbékélés Törökországgal, zavartalanul végrehajtják a megállapodásokat.

“Izrael és Törökország a közelmúltban állapodott meg a megbékélés folyamatáról. Úgy gondoljuk, hogy tovább folytatódik a megbékélés Törökországgal, függetlenül a hét végén történt drámai eseményektől” – jelentette ki Benjámin Netanjahu miniszterelnök az izraeli kormány szokásos vasárnapi ülésének kezdetén a helyi közszolgálati rádió értesülése szerint.

A török puccskísérlet a szombat zsidó ünnepének péntek esti kezdete után robbant ki, amikor az izraeli politikusok csak rendkívül fontos ügyekben szoktak megszólalni, mert ezzel megszegik a munkavégzés szombati tilalmát. Jeruzsálem ezzel magyarázhatja késlekedve érkezett válaszát az eseményekre. Szombaton csak Emmanuel Nahson izraeli külügyi szóvivő reagált egy szűkszavú közleményben a Recep Tayyip Erdogan török államfő uralmának megdöntését célzó államcsínykísérletre.

A szombati közlemény szerint “Izrael tiszteletben tartja a törökországi demokratikus folyamatot, és arra számít, hogy folytatódik a Törökország és Izrael közötti megbékélési folyamat”. Izrael és Törökország három héttel ezelőtt írta alá a diplomáciai kapcsolataik teljes körű megújításáról és kapcsolataik rendezéséről született egyezményt.

A két ország viszonya viszonya 2010-ben romlott meg, miután az izraeli haditengerészet megölt több, a Mavi Marmara nevű hajón tartózkodó török aktivistát, akik a blokád alá vont Gázai övezetbe akartak bejutni. Az incidenst követően Ankara és Jeruzsálem alacsonyabb szintre helyezte diplomáciai és biztonsági kapcsolatait.

Erdogan megint hitet tett a gülenisták elleni harcról

Minden állami intézményt megtisztítunk a gülenista vírustól – fogadkozott Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnap az isztambuli Fatih mecsetben, a puccskísérlet áldozatainak gyászszertartásán. Erdogan kijelentette, hogy a nemzet akarata győzedelmeskedett Fethullah Gülen Egyesült Államokban élő muszlim hitszónok “terrorszervezete” felett. A török elnök Gülent vádolja a hatalmának megdöntésére tett pénteki kísérlet előkészítésével.

Eközben Binali Yildirim török miniszterelnök élőben közvetített vasárnapi beszédében azt mondta, hogy a sikertelen puccskísérlet után az élet visszatért a rendes kerékvágásba. A kormányfő szerint a központi bank, a piacok, a tőzsde és a bankrendszer menetrendszerűen működik.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »