Izrael betiltott egy palesztin ifjúsági mozgalmat

MTI nyomán

Az izraeli kormány bejelentette, hogy törvényen kívül helyezte az al-Hirak al-Sababi (Ifjúsági Mozgalom) nevű palesztin ifjúsági szövetséget, mert iráni támogatással erőszakos akciókat hajtottak végre Izrael és a Palesztin Hatóság ellen.

Avigdor Liberman védelmi miniszter a Sin Bét belbiztonsági szolgálat javaslatára hétfőn hozta meg a mozgalom betiltásáról szóló rendeletet.

A védelmi minisztérium közleménye szerint

“mérvadó információk jelezték, hogy a Hezbollah libanoni síita szervezet és Irán izraeliek elleni támadásokra utasította a csoportot, valamint arra, hogy gerjesszék az erőszakhullámot Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben Izrael és a Palesztin Hatóság ellen”.

A szervezet azt állítja magáról, hogy a ciszjordániai helyzet megváltoztatását civil tevékenységgel elérni vágyó fiatalok egyesülése, de a minisztérium szerint valójában

a “Palesztin Hatóság két ellenfelének terrorcsoportja”.

A csoport tevékenységét a háttérből a Libanonban élő Munir Aszli és a Jordániában élő Hilmi Balbiszi határozta meg, akiket a Hezbollah és Irán irányít és pénzel.

Az utóbbi két évben mindketten több százezer sékelt (több tízmillió forintot) folyósítottak a betiltott csoportnak.

Az izraeli hatóságok szerint az al-Hirak al-Sababi tagjai gyújtóbombákat és robbantásos akciókat hajtottak végre izraeli célpontok ellen Ciszjordániában és Jeruzsálemben, vandál módon rombolták a jeruzsálemi villamosokat és szították a palesztin fiatalok erőszakos fellépését Jeruzsálem óvárosában, a Mecsetek terén.

A csoport meg akarta dönteni Mahmúd Abbász palesztin elnök rendszerét, és a Palesztin Hatóság összeomlása volt a céljuk. Idén áprilisban palesztin biztonsági erők őrizetbe vették egy a mozgalomhoz tartozó sejt tagjait, akik izraeliek ellen terveztek merényletet, s akiknél nagy mennyiségű lőfegyvert, gránátot és lőszert találtak.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »