Ivan Mikloš: Ez a világ nem a fiataloknak kedvez

Az amerikai elnökválasztás óra sok újságcikket olvastam Donald Trump győzelmének lehetséges következményeiről, de tudatosítottam, milyen kevésszer emelik ki a generációk közti problémát és ennek konfliktusát, melyre a brexit és Trump megválasztása teljes meztelenségében rámutatott.

 

Néhány adat. Míg a brit fiatalok az EU-ban való maradásra szavaztak (a 18-24 év közöttiek 75 százaléka), a legidősebbek (65 év felettiek) a brexitre szavaztak (61 százalékuk.)

 

Az amerikai elnökválasztások a fiatalok között Clinton nyert (55 szemben a 37 százalékkal), míg az idősebb választóknál Trump (53 szemben a 45 százalékkal.)

 

(…) A fiatalok és idősek közti különbség főleg a gazdasági, szociális, a globalizációval összefüggő etnikai változások és a migráció elfogadása terén a legnagyobb.

 

(…)

A generációk közti konfliktus, mely korábban is jelen volt, a fiatalok állnak vesztésre. A népesség öregedésével a szeniorok befolyása növekszik, ezzel együtt a politikus részéről is az elutasítás, hogy a bejáratott dolgokon változtassanak és reformokat hajtsanak végre. Elég megnézni milyen magas a fiatalok munkanélkülisége nyugaton, mennyire emelkedik az államok eladósodottsága, amit az utánunk jövő generációra hagyunk.
(…) Újra megerősítést nyert, hogy milyen kevés az államférfi, és milyen sok a politikus világunkban. A különbség köztük abban van, hogy míg a politikust a következő választás érdekli, az államférfit a következő generáció.

 

Leegyszerűsítve elmondható, hogy az idősek, a fiatalok akaratával ellentétben, eldöntik, milyen jövője legyen a világnak, melyben ők már nem fognak élni.

 

Hospodárske Noviny – Ivan Mikloš: Tento svet nie je pre mladých


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »