Itt az újabb afrikai menekültválság

Több mint 2800-an menekültek a Dél-Szudánban fellángoló harcok elől Ugandába az elmúlt két hét során, többségében nők és gyerekek – közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).

A főbiztosság adatai szerint 2840 dél-szudáni keresett menedéket Ugandában az elmúlt két hétben, jóval több, mint az előző két hétben, amikor 2254-en érkeztek a kelet-afrikai államba.

„Az újonnan érkezők között aránytalanul magas a fiatalok és a nők száma. A Kiryandongóba érkező újabb menekültek 91 százaléka felnőtt nő, illetve 18 évesnél fiatalabb gyerek” – közölte az UNHCR. Egyre több menekülőn láthatók az éhezés jelei, különösen a gyerekeken.

A középnyugat-ugandai Kiryandongo egyike azoknak a táboroknak, ahol a dél-szudániak más menekültekkel közösen elhelyezést kaptak.

2013 decemberében elmérgesedett a viszály az eltérő etnikai csoportokhoz tartozó Salva Kiir elnök és helyettese, Riek Machar között, és polgárháború tört ki a világ legfiatalabb országának számító, 2011 óta független Dél-Szudánban. A mészárlás és az éhínség miatt tízezrek haltak meg és kétmillióan váltak földönfutóvá. Az ENSZ szerint az emberi jogok dél-szudáni helyzete a legaggasztóbbak közé tartozik a világon.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »