Itt az MNB nagy bejelentése

Több, nem hagyományos eszközt is bevet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) annak érdekében, hogy a rövid kamatok alacsony szintje a hozamgörbe hosszú végén is megjelenjen. Ennek érdekekében 5 és 10 éves futamidejű kamatcsere (IRS) programot indítanak, ennek keretében 2018 első negyedévében 300 milliárd forint állománnyal számolhatunk. Emellett egyfajta eszközvásárlási program keretében legalább 3 éves futamidejű jelzálogleveleket vásárol a jegybank – derült ki a novemberi kamatdöntés indoklásából.

A dokumentum szerint a Monetáris Tanács szerint az alapkamat 2019 közepére érheti el a 3 százalékos inflációs célt. A döntés értelmében az alapkamat nem módosult, továbbra is a tavaly május óta fennálló, 0,9 százalékos szinten maradt, és a kamatfolyosó sem módosult, továbbra is -0,15 és 0,9 százalék között maradt.

Nem változtatott az alapkamaton a monetáris tanács

Az IRS feltétel nélküli, így nincs meghatározva, hogy a bankok mire használják fel, akár vállalati, akár lakossági hitel, de egyéb felhasználás is elképzelhető – mondta Nagy Márton, az MNB alelnöke a kamatdöntést magyarázó sajtótájékoztatón. A korábbi IRS-ek egyébként feltételes programok voltak, itt azonban ilyen nem jelenik meg. Míg az első negyedévben 300 milliárd forint áll a bankok rendelkezésre, addi az egész jövő évben 1000-1500 milliárd forint értékben áll majd rendelkezésre az IRS-program. Lényeges kiegészítés, hogy tendereken juthatnak hozzá a pénzintézetek a kamatcsere ügyletekhez. A korábbi swapokból 390 milliárd forint állomány jár le, amelyet pótolhatnak az új tenderek, így nemcsak az új eszközök hatása érvényesülhet – mondta az alelnök.

Hírdetés

Nagy Márton, MNB alelnök
Fotós: Vémi Zoltán

A bankok alapvetően kétfajta dolgot kezdhet az IRS-sel: vagy továbbadja egy másik piaci szereplőnek, vagy fix kamatozású eszközt fedez levele. Ez utóbbival az 5 és 10 éves hozamokra tud hatni a jegybank, vagyis alacsonyabb hitel és állampapír kamatokkal kalkulálhatunk, a kamatcsere a banki mérleg eszköz oldalán fix kamatozású lakossági vagy vállalati hitelként vagy állampapírként jelenhet meg. Ez nem egy piacra fog hatni, hanem az összes piacra egyaránt – hangsúlyozta Nagy Márton.

A technikai részleteket a bankokkal közösen dolgozzák ki, azonban a fő keretek már adottak lesznek- tette hozzá Nagy Márton. A mostani eszköztár bővüléssel nemcsak a rövid, hanem a hosszú hozamokra is hatni tud majd a jegybank. Finomhangolások bekövetkezhetnek, azonban a keretrendszer adott.

A jelzáloglevél keretösszege legfeljebb a kibocsátott jelzáloglevelek 50 százaléka lehet. Az elsődleges és a másodlagos piacon is történhet a vásárlás. A piac értéke jelenleg 900 milliárd, ami bővülhet a jövőben, így a program keretösszege közelíthet az 500 milliárdhoz. A bankoknak megérheti több jelzáloglevelet kibocsátani, nem beszélve a JMM-ről. Ezek miatt a jegybanki program állománya is növekedhet. Azt várjuk, hogy nemcsak egyre több, de egyre hosszabb jelzálogleveleket bocsátanak majd ki a bankok. Ez egy célzott beavatkozás a jelzálogpiacra, amely monetáris lazítást jelent, minden piacon csökkennek a hozamok, aminek akívánt mellékhatása a fix kamatozás hitelek költségének leszorítása lesz. Bankfüggő, hogy melyik bank a változó, és melyek a fix kamatozású hitelekkel nyomják tele a piacot. Az IRS programmal a fix hitelt favorizáló hitelintézeteknek kedveznek, ez egy ösztönző program, amivel feltétel nélkül adunk valamit a bankoknak.

Fontos döntést hozott a monetáris tanács


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »