Itt az MNB-balhé újabb kommunikációs mélypontja

Kovács Zoltán kormányszóvivőt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványainak közpénzköltéseiről faggatta az ATV csütörtök esti Egyenes beszéd című műsorában Kálmán Olga, aki többek között arra volt kíváncsi, hogy a magyar állampolgároknak milyen előnye származik például a közpénzből történt ingatlanvásárlásokból, esetleg a Matolcsy Györgyről szóló könyv kiadásából – több nyelven is. Kovács Zoltán szerint az egész magyar társadalom előnye ebből az, hogy tehetségeket tudnak belőle támogatni, olyan tevékenységre tudnak költeni, melyek más alapítványoknak, szervezeteknek nem állt módjában.

Arra a kérdésre, hogy szerinte rendben van-e a közpénzből egy unokatestvérnek félmilliárd forintot adni, a kormányszóvivő elmondta, ha valamiről kiderül, hogy nem szabályosan költötték el, majd az arra hivatottak megállapítják, hogy szabályos volt-e. „Nem az újságíróknak fogok elsőre hinni” – tette hozzá.

Politikai cirkusz

Ugyanakkor közölte, hogy szerinte politikai cirkusz és hisztéria folyik, és senki nem kíváncsi az ésszerű magyarázatokra. Arra a felvetésre, hogy a Parlamentből kitiltott újságírók pont az ésszerű magyarázatra voltak kíváncsiak, Kovács csak annyit felelt, hogy ők nem tartották be a házszabályt.

A vélelmezett politikai cirkuszra utalva a kormányszóvivő feltette azt a kérdést, hogy visszaadják-e az addig felvett fizetésüket a Vs.hu újságírói, mire Kálmán Olga felvetette, hogy ha valaki a jelenlegi magyar kormányban Kovács Zoltán szóvivősége alatt egyetlen forint közpénzt ellop, akkor ő vissza fogja-e adni a fizetését. Kovács erre csak annyit felelt, hogy „nem, de ne legyünk hipokriták”.

Kósai színvonal: „Miért, sikerült?”

Közölte azt is, működését tekintve az alapítványok függetlenek az MNB-től, annak ellenére, hogy Matolcsy György jegybankelnök egyben alapítványi kuratóriumi elnök is, és hozzátette, ez így törvényes, hiszen a bíróság bejegyezte. Az elköltött közpénzekről szólva úgy fogalmazott, az a pénz nem veszett el, megvan. Majd mikor Kálmán Olga felvetette, hogy megpróbálták eltitkolni az MNB-alapítványok közpénzköltéseit, Kovács Zoltán – kvázi beismerve a feltételezést – annyit mondott: „De miért, sikerült?” A visszakérdezés egyenesen oda kívánkozik Kósa Lajos nagy karriert befutó magyarázata mellé.

Ismert, a csütörtöki kormányinfón is szóba került az alapítványok által elköltött közpénzek ügye, ezzel kapcsolatban Lázár János úgy fogalmazott, ne Orbánt támadják az MNB-n keresztül, mert az a forintot veszélyezteti.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »