Itt a vége: az utolsó túrkevei szélmalom is összedőlt

Itt a vége: az utolsó túrkevei szélmalom is összedőlt

Egy hónapja már bedőlt az egyik téglafala, mára összedőlt az egész szélmalom.

Amint arról április 16-án, szombaton beszámoltunk, egy nappal korábban az utolsó túrkevei szélmalom falazatának egy része leomlott.

Az épületet szerkezetileg instabillá nyilvánították akkor a tűzoltók – közölte akkor az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Harminc méter sugarú körben alakítottak ki biztonsági zónát a tűzoltók, az áramszolgáltató szakemberei pedig leválasztották a szélmalmot a hálózatról.

Szerdán aztán a Magyar Távirati Iroda közölte: végleg megsemmisült a település utolsó szélmalma, amely a XIX. századból származott. A téglák maguk alá temették az épületben berendezett kiállítást.

Emléket akarnak állítani

A vagyonkezelést végző Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkatársa, Barna Tamás elmondta: jelenleg a szakértői véleményekre várnak, hogy kiderüljön, mi okozhatta az egyesület és a túrkevei önkormányzat közös tulajdonában levő épület összeomlását kedden. A bontást követően az önkormányzattal egyeztetnek a malom sorsáról.

Több tervük is van, az egyesület nem adta fel a reményt, hogy emléket állítson az utolsó túrkevei szélmalomnak, jelenleg keresik ehhez a forrásokat. A tervek között szerepel egy kisebb szélmalom építése is az összedőlt darabjainak felhasználásával, hogy a területen levő molnárházzal együtt turisztikai célú hasznosításra nyíljon lehetőség.

Az összedőlt túrkevei szélmalom romjai 2016. május 11-én Fotó: Mészáros János / MTI

Barna Tamás felidézte, hogy az egyesület 2005-ben vette vagyonkezelésbe az akkor már nagyon rossz állapotban levő, tizenöt-húsz éve elhagyatott, tető nélküli, belülről rothadásnak indult épületet. A malomban az ötvenes évekig folyt az őrlés, ezt követően folyamatosan pusztult az épület, 1987-ben már életveszélyessé kellett nyilvánítani.

Húszmillióból sem sikerült felújítani

A malom megmentése érdekében pályázatokat nyújtottak be, 2006-ban és 2009-ben összesen mintegy 20 millió forint támogatást sikerült a malom felújítására és állagmegóvására fordítani. A sikeres pályázatoknak köszönhetően a belső felújítás megtörtént, ám a legutóbbi, a külső palást felújítását célzó pályázaton nem nyertek.

Megjegyezte: egy malom rekonstrukciója azért is különleges, mert egyedi szerkezete miatt csak belülről kifelé lehet haladni vele. Szólt arról, hogy tavaly hasonlóképpen omlott le Kunszentmártonban egy szélmalom. Az örökségvédelmi hivatal munkatársai arra készülnek, hogy alaposan átvizsgálják a megyében még meglévő összes ilyen épületet – mondta el Barna Tamás.

A településen egykor tizenhárom szélmalom is működött, mára egy sem áll közülük. Az alábbi, régi képeslapon szerepel is az egyik szélmalom a tizenháromból.

Túrkevei képeslap Fotó: Wikimedia Commons


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »