Itt a FIFA 17: hogy került oda Koman Vladimir?

Itt a FIFA 17: hogy került oda Koman Vladimir?

A Bernd Storcknál még a bő keretben sem szereplő Koman Vladimir a legjobb tíz magyar között van, a német Thomas Müller képességeit viszont kozmetikázni kellett, hogy a legjobbak között szerepelhessen. A számítógépes játékokat kedvelő futballrajongók nagy napja a csütörtök.

Megőrül a számítógépes játékok és a futball iránt rajongók világa, amikor az év egy bizonyos napján megjelenik a FIFA következő évre kifejlesztett játéka. Észak-Amerikában e hét szerdán, Európában csütörtökön válik hozzáférhetővé a FIFA 17, a földgolyó legnépszerűbb focis számítógépes játéka.

A Gamechannel.hu tudósítása szerint az USA-ban az érdeklődés megrogyasztotta a számítógépes rendszert. További megdöbbentő infó lehet sokaknak, hogy már nem Lionel Messi az új kiadás legértékesebb futballistája, hanem Cristiano Ronaldo, az idei Aranylabda első számú várományosa, a 2016-os foci-Eb-n győzedelmeskedő Portugália és előzőleg BL-t nyerő spanyol Real Madrid csapatkapitánya.

Nekünk viszont van egy további érdekesség: ha végignézünk a legjobb értékelésű magyar labdarúgók listáján, az nem mutat teljes átfedést Bernd Storck, a magyar válogatott szövetségi kapitánya valóságos értékítéletével. Lássuk a Goal.com-on megjelent legjobb tíz magyar FIFA 17-szereplő listáját!

1. Nikolics Nemanja (Legia Warszawa, lengyel Ekstraklasa), 75-ös értékelés

2. Szalai Ádám (Hoffenheim, német Bundesliga 1.), 74-es értékelés

3. Huszti Szabolcs (Frankfurt, német Bundesliga 1.), 74-es értékelés

4. Stieber Zoltán (Kaiserslautern, német Bundesliga 2.), 73-as értékelés

5. Nagy Ádám (Bologna, olasz Serie A), 72-es értékelés

6. Kádár Tamás (Lech Poznan, lengyel Ekstraklasa), 72-es értékelés

7. Guzmics Richárd (Wisla Kraków, lengyel Ekstraklasa), 71-es értékelés

8. Koman Vladimir (Adanaspor, török Süper Lig), 71-es értékelés

9. Gyurcsó Ádám (Pogon Szczecin, lengyel Ekstraklasa), 70-es értékelés

10. Kleinheisler László (Darmstadt, német Bundesliga 1.), 69-es értékelés

A tízes listán az alábbi dolgok tűnnek fel:

A lista élén a Storck taktikai elképzelésébe csak kis részben beleférő lengyelországi légiósunk, Nikolics Nemanja áll, közvetlenül a helyette kezdőként favorizált Szalai Ádám előtt.A harmadik dobogós a válogatottságot évekkel ezelőtt lemondó Huszti Szabolcs; biztosak lehetünk abban, hogy soha nem látjuk már címeres mezben.A 8. helyen ott találjuk azt a Koman Vladimirt, aki bár a 2009-es U20-as vb egyik legjobb mezőnyjátékosa és ezüstcipőse volt, azóta egyetlen klubjában sem volt igazán meghatározó játékos. Jelenleg a török élvonal újoncánál próbálkozik, Bernd Storck bő keretének sem tagja.

Lehet írni nekik, ha nem tetszik

A Gamestar.hu portál utánajárt annak, hogyan zajlik egy-egy futballista virtuális értékelése. Az összefoglaló szerint minden labdarúgónak adatlapja van a FIFA-játéksorozat adatbázisában, százalékos értékek mutatják meg, ki hogyan védekezik, milyen pontosan passzol, lő vagy milyen gyorsan fut.

A játékosok értékelését a játékot forgalmazó EA Sports illetékese, Michael Mueller-Moehring elmondása szerint hatalmas adag egyéni értékelés is segíti, például futballszakemberek, bérletes meccsre járók vagy az EA Sports honlap olvasóinak minősítése. Természetesen az is attribútuma a játékosoknak, hogy hol – milyen klubban és bajnokságban – játszanak, természetes, hogy egy Bundesligában szereplő focista könnyebben ott van a nemzetközi vérkeringésben a játékban is, mint egy NB I-es labdarúgó. Talán ez is magyarázza Koman Vladimir előkelő helyét.

Müller értékelése kötelező kamu

Vannak kiugró esetek, amikor a focista magasabb értékelési pontszámmal szerepel, mint az az egyes értékek alapján indokolt lenne, ilyen például a német Thomas Müller, aki annak ellenére van ott az 50 legjobb játékos között, hogy tulajdonságait átlagolva jóval lejjebb kéne szerepelnie a ranglistán. Mueller-Moehring ezt úgy magyarázza, hogy bár Müller valóban nem bír extra képességekkel, kivéve a helyezkedést, mindig megtalálja a megfelelő pozíciót a pályán, így hiába cselez és lő viszonylag gyengébben, az összesített pontszámát fel kellett húzni, különben értelmezhetetlenül gyenge lenne a mezőnyben a német válogatott játékosa.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »