Itt a bizonyíték: öt szigetet mosott el a tenger

Ausztrál kutatók szerint a kis szigetek pusztulása az első tudományos bizonyíték a klímaváltozás hatásaira a Csendes-óceán partjainál. Az Environmental Research Letters online folyóiratban azt írták, hogy az elmerült földdarabok a Salamon-szigetvilág részei voltak, ahol egyébként az elmúlt két évtizedben évről évre kb. egy centit emelkedett a tengervíz – írta meg a The Guardian.

Az elveszett szigetek mérete 1 és 5 hektár között változott, és szerencsére lakatlanok voltak. De hat másik földdarabot – közülük kettő lakottat – már elsodort korábban a víz, 2011-ben Nuatambun 11 ház veszett oda, 25 család otthona. A megjelent tanulmány szerint minden jel szerint a klímaváltozás felelős a katasztrófákért.

A kutatók arra is rámutattak: 1947 óta 33 sziget tűnt el; a Salamon-szigeteken, földdarabok százain pedig jelenleg 640 ezer ember él. A kutatás ezért felvetette az átköltözési tervek lehetőségét is, amelyet illetékesek is megerősítettek: Melchior Mataki, az állam katasztrófaügyi tanácsának vezetője közölte, a helyzetben mindenképp fejlesztési és nemzetközi partnereik segítségét kérik, olyanokét, mint az efféle problémákra szakosodott Zöld Klímaalap.

A kirajzás bizonyos esetekben már meg is történt a tanulmány szerint: Nuatambu egyes lakói egy szomszédos, magasabb vulkáni szigetre költöztek. Mások Nararo szigetéről menekültek, és ott építették fel újra a falut.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »