Isztanbulban megnyitották az Európát és Ázsiát összekötő harmadik Boszporusz-hidat

Az Európát és Ázsiát összekötő harmadik Boszporusz-hid célja, hogy kerülőutat képezve feloldja a nagyváros túlzsúfolt forgalmát. Az átjáró I. Szulejmán szultán édesapja, Vitéz Szelim nevét viseli.

 

 

Recep Tayyip Erdogan török elnök az átadóünnepségen bejelentette: a híd augusztus 31-én éjfélig ingyen használható. Beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy átjárót terveznek építeni a Dardanellák felett is.

 

 

A híd mérnöki alkotásként világszínvonalat képvisel, 59 méteres szélességével és pilléreinek 322 méteres magasságával a világ legnagyobb függőhídja. Az építmény fesztávolsága 1408 méter. Az átkelő felszínén kétszer négysávos autóút és két vasúti sínpár is található.

 

 

A beruházási költség 4,5 milliárd török líra (több mint 3,5 milliárd dollár). Törökország célkitűzése, hogy 2023-ra a világ tíz legnagyobb gazdasága közé kerüljön.

 

 

A Fekete-tengert a Márvány-tengerrel összekapcsoló szoros felett korábban két híd már épült Isztambul belterületén. Az első Boszporusz-hidat 1973-ban nyitották meg, a Hódító Mehmet szultánról elnevezett második átjáró pedig 1998-ban készült el.

 

 

 

Forrás: RTVS

Nyitókép: Twitter OguzKaya


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »