Isztambulban feloszlatták a melegfelvonulásra készülőket

Az Isztambul belvárosába tervezett menetet egymás után hetedik évben tartották volna meg, de a város polgármestere biztonsági okokra hivatkozva betiltotta.

Feloszlatta a rendőrség vasárnap Isztambul belvárosában a betiltott melegfelvonulásra készülők egy csoportját – jelentette a Bianet című internetes híroldal.

Egy szélsőséges csoport azzal fenyegetőzött, hogy mindent el fog követni a mostani és a leszbikusok egy hét múlva tervezett rendezvényének megakadályozására.

A rendőrség nagy erőkkel, mintegy 300 rohamfelszerelésbe bújtatott emberrel vonult ki az Istiklal úthoz, a város egyik kereskedelmi ütőeréhez, ahol az LGBT-közösség tagjai gyülekeztek.

A menet nem indulhatott el, mert a rendőrök lezárták a területet, és időnként könnygázt is bevetve szétoszlatták a több tucatnyi résztvevőt.

A mintegy órányi próbálkozás során erőszakos összecsapás nem alakult ki. A rendőrség letartóztatott 11 embert, egy csoport tagjait, akik iszlamista jelképeket mutogatva ellenséges szándékkal közeledtek a melegekhez.

Törökországban a XIX. század közepe óta nem büntetik a homoszexualitást. 2014-ben mintegy 15 ezren vettek részt a menetben, amelyet tavaly viszont első alkalommal betiltottak.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »