Iszonyú értékű kárt okozott eddig a szíriai háború

Az orosz katonai bázisokra Szíriában nemcsak a terrorizmus elleni harc, hanem a globális erőegyensúly fenntartása miatt is szükség van – jelentette ki Bassár el-Aszad szíriai elnök a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökségnek adott, szerdán közölt interjújában.

Aszad szerint a Nyugat – ugyanúgy, mint a hidegháború idején – hegemóniára törekszik a nemzetközi döntések meghozatalában. Kijelentette: Damaszkusz kizárólag Moszkvának engedi meg, hogy támaszpontokat tartson fenn Szíria területén.

A szíriai vezető szerint hazájának nemzeti egységkormányra van szüksége, amely szavatolni fogja az új alkotmányra való áttérést, nem pedig egy átmeneti testületre, amelynek felállítását az ellenzék követeli. Szerinte ugyanakkor a nemzeti egységkormányban helyet kell kapnia ellenzéki, független, a jelenlegi kormányt képviselő és más politikai erőknek is. Mint mondta, a kormány összetételéről a genfi tárgyalásokon kell megállapodni, amelyeknek következő fordulója április 11-én kezdődik.

A szíriai vezető lehetetlennek nevezte Szíria átalakulását szövetségi állammá, mert szerinte ehhez az ország túl kicsi, és azt a lakosság, köztük a szíriai kurdok többsége sem támogatná. Aszad szerint az április 13-ra kiírt parlamenti választások nem hoznak majd gyökeres változást a szíriai parlament összetételében.

Az életszínvonal-csökkenés miatt is sokan távoznak

Elmondta azt is, hogy a szíriaiak nemcsak biztonsági megfontolásból, hanem a Szíria elleni nyugati szankciók okozta meredek életszínvonal-esés miatt is távoznak hazájukból. A terrorizmus elleni harcról úgy vélekedett, az még hosszú ideig eltarthat Szíriában. Szavai szerint a terrorizmust Szíriában és Irakban Törökország, Szaúd-Arábia és a nyugati országok egy része, köztük Franciaország és Nagy-Britannia támogatja.

Kijelentette továbbá, hogy országának több mint 200 milliárd dolláros kárt okozott a 2011 óta tartó polgárháború. A helyreállításban Damaszkusz elsősorban az olyan baráti országokra kíván támaszkodni, mint Oroszország, valamint Kína és Irán.

Aszad szerdán segítséget kért az ENSZ-től és más nemzetközi szervezetektől az UNESCO világörökségi listáján szereplő Palmüra helyreállításához. A Damaszkusztól kétszáz kilométerre keletre fekvő Palmürát az Iszlám Állam harcosai 2015 májusában foglalták el, és csak a napokban sikerült visszafoglalni. A terrorszervezet az elmúlt tíz hónapban két 2000 éves templomot, egy diadalívet és több toronysírt is megsemmisített Palmürában.

Oroszország teljes erővel segítene

Bassár el-Aszad Ban Ki Munnak küldött üzenetében – amelyet a SANA hírügynökség hozott nyilvánosságra – megköszönte, hogy az ENSZ főtitkára üdvözölte az IÁ kiszorítását a világörökségi helyszínről, és egyúttal arra kérte a nemzetközi szervezet vezetőjét, hogy nyújtson segítséget az ókori romváros helyreállításában.

Oroszország már bejelentette, hogy vezető szerepet vállalna a régészeti helyszínben esett károk helyreállításában. A szentpétervári múzeum, az Ermitázs is felajánlotta segítségét a műkincsek restaurálásához, sőt az elhurcolt régiségek visszaszerzéséhez is.

Az Interfax hírügynökség jelentése szerint április elejére érkeznek meg az orosz katonai mérnökök Szíriába, több mint kilencvenen vesznek részt a városban hagyott robbanószerek felkutatásában és semlegesítésében.

A helyreállítási munkálatok csak alapos előkészületek után kezdődhetnek meg, a szakértők szerint öt évbe telhet a romváros elpusztult értékeinek restaurálása.

A szíriai elnök a főtitkárnak írt levelében ismét hangsúlyozta, hogy Szíria együttműködik „minden őszinte erőfeszítéssel” a terrorizmus elleni küzdelemben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »