Iszlamisták kezébe kerültek olyan rakéták, amelyeket Szlovákiában kellett volna megsemmisíteni

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet egy lehetséges utánpótlási útvonala Szlovéniában kezdődik és Szlovákián keresztül vezet. Az információt a Conflict Armament Research hozta nyilvánosságra, aki az Európai Bizottság támogatásával vizsgálja a közel-keleti háborús területek lőszerét. 

 

A fegyverekre a csehek figyelmeztettek

 

Arra, hogy az iszlamisták fegyverutánpótlási útvonala Szlovákián keresztül is haladhat, az oknyomozó újságírók csehországi központja hívta fel a figyelmet. A Közel-Keleten olyan lőszert találtak, amelyet egy szlovákiai állami cégnek kellett volna megsemmisítenie Nyitranovákiban (Nováky), írja a sme.sk.

 

A központ  arra figyelmeztet, hogy a muníció egy része, amelyet Líbiában és Irakban  harcoló iszlamistáknál találtak, amely az azonosítószáma szerint a szlovén hadsereg raktáraiból származik (TTB8606),  Hozzáteszik, ez a szám olyan rakétákra utal, amelyeket 2005-ben Szlovákiába küldtek likvikálásra, mégpedig egy Nyitranovákiban található vállalatnak kellett volna a feladatot elvégeznie.

 

Vizsgálják az ügyet

 

A Sme azt is hozzáteszi, hogy  hogy OSA M79 típusú rakétákról van szó, amelyeket 2015-ben Tripoliban dokumentáltak. Azt, hogy 132, a feltüntetett azonosítószámmal rendelkező rakétát Szlovákiába küldtek megsemmisítésre, a szlovén védelmi minisztérium is megerősítette.

 

A szlovák gazdasági minisztérium elmondása szerint soha nem adtak ki licenszet a TB8606 azonosítóval ellátott rakéták exportjára. Juraj Rybanský minisztériumi szóvivő szerint vizsgálják az ügyet.

Az ügyet tovább bonyolíthatja, hogy az ilyen azonosítóval ellátott lőszereket az egykori Jugoszláviában gyárthatták. Nem lehet tehát kizárni, hogy a lőszerből  több országba raktáraiba is kerülhetett. Szlovénia idáig egyedül ismerte el, hogy rendelkezett ilyen lőszerrel.

 

2016 nyarán a  TheGuardian közölte, hogy európai vállalatok, köztük szlovák cégek is, olyan problémás országokba exportáltak fegyvereket, mint Szaúd-Arábia vagy Törökország, akik azokat tovább vitték Szíriába.

 

webnoviny.sk, sme.sk
kép: sme.sk/TASR/AP (illusztráció)

 


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »