Iszlám iskolákat fognak ellenőrizni Bécsben

Az oktatás színvonalát és a törvényi előírások betartását vizsgálják hamarosan a bécsi iszlám iskolák ellenőrzése során – írta a Die Presse című osztrák napilap szerdai számában.

A bécsi városi tanácsosokból, az oktatásügyi minisztérium szakértőiből és az iszlám közösség illetékeseiből álló bizottság április közepétől kezdi kidolgozni a vizsgálódás kritériumait. A tervek szerint a bizottság azt elemzi, hogy az intézmények megfelelnek-e az Ausztriában érvényes tanrendnek és az iskolák működését szabályozó törvénynek.
   
Az előírások szerint minden iskolában, függetlenül a világnézeti beállítottságától, a diákoknak felelősséget kell vállalniuk a társaikért, a környezetért és a következő generációkért. Az oktatási miniszter, Gabriele Heinisch-Hosek szerint fontos, hogy az oktatás megfeleljen a törvényes előírásoknak.
   
Pár évvel ezelőtt egy, a szaúdi állam által fenntartott bécsi magániskolában indítottak vizsgálatot, mert a vád szerint olyan történelemkönyvből tanítottak, amelyben összeesküvés-elméletek és zsidóellenes kitételek szerepeltek. Korábban a Bécs Floridsdorf kerületében működő iszlám magániskolában is vizsgálódtak, mivel a szülők és esetenként a gyermekek a vallásra hivatkozva bojkottálták a zenei oktatást.
   
A bécsi iszlám óvodák működésének ellenőrzését már hónapokkal ezelőtt elkezdték. A vizsgálat, amely az osztrák alkotmánynak, az emberjogi és a bécsi nevelési előírásoknak való megfelelést elemzi, 2017 májusáig tart.
   
Az újság az oktatási reform néhány részletét is ismerteti. A tervezetről nyáron dönthet az osztrák parlament. Az új törvény idevonatkozó része szerint a menekültgyerekeknek német nyelvi vizsgát kell tenniük, mielőtt az osztrák iskolarendszerbe kerülnek, vagy iskolát váltanak. Továbbá intenzív német nyelvtanfolyamot kell biztosítani azoknak, akik Ausztriában kezdenek el iskolába járni.
   
A Die Presse beszámolt arról is, hogy Bécs vezetése a bevándorlók integrációját új intézkedéscsomaggal gyorsítaná. Eszerint a német nyelvi és integrációs tanfolyamok látogatása feltétele lenne annak, hogy a bevándorlók kedvezményes havi tömegközlekedési bérlethez jussanak. Így mindössze négy euróért kaphatnák meg a bécsi havibérletet, amelynek eredeti ára 48,2 euró.
   
Michael Häupl bécsi polgármester tervei szerint a migránsok már az első napokban anyanyelvükön kapnának felvilágosítást a szociális beilleszkedés szabályairól, az egészségügyi és a lakhatási kérdésekről. Az általuk látogatott tanfolyamok listáját a bevándorlók kiskönyvében vezetnék, ez a későbbiekben az osztrák munkaügyi központ (AMS) munkáját könnyítené meg.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »