Isten szorongató szeretete

Isten szorongató szeretete

Több mint háromezer ember ünnepelte május 22-én, Szentháromság vasárnapján a református egység napját Kolozsváron. Az ünnep központi rendezvénye a Farkas utcai templomban tartott istentisztelet volt, amelyen Kató Béla erdélyi püspök hirdette az igét.

A püspök a szorongásról beszélt, amelyről nem éppen kellemes dolgok jutnak eszünkbe, hiszen a szorongás összenyom, ránk nehezedik, az eredeti szövegben használt kifejezés azonban azt is jelentheti, hogy összefűz bennünket. Isten szeretete összefogja az életünket.

Isten szeretete elsősorban saját magával fűz össze bennünket, ahogyan ezt a Heidelbergi Káté első kérdésére adott felelet is tanítja: nem önmagamé, hanem Jézus Krisztusnak a tulajdona vagyok. Az ember azonban önállóságra vágyik, nem szeret senkinek a tulajdona lenni, leginkább önmagunké szeretnénk lenni. Mégis szükségünk van arra, hogy valakihez tartozzunk.

Isten nemzetségéhez tartozni csak úgy lehet, ha Isten szeretete egybefűz bennünket önmagával. Isten szelíden birtokol: engedi, hogy elmenjünk, akkor nyitva hagyja az ajtót, szüntelen visszahív magához.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »