Ismét támadásba lendült az an-Nuszra Front Szíriában

MTI nyomán

Több mint hetvenen vesztették életüket az elmúlt 24 órában Aleppó közelében a kormányerők és az an-Nuszra Front közötti harcokban; a szélsőségesek több stratégiai jelentőségű települést is ellenőrzésük alá vontak – jelentette pénteken az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet szíriai szárnyának számító an-Nuszra Front és szövetségesei heves harcok után hajnalban megszerezték az ellenőrzést Han Túman és több más, Aleppóhoz közeli falu felett. A szélsőségesek 43 embert vesztettek, míg a kormányerők 30-at.

A Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők tavaly decemberben űzték el az an-Nuszrát az Aleppótól több mint tíz kilométerre délnyugatra található Han Túmanból. Az OSDH értékelése szerint a hadsereg Han Túmannal déli védelmi vonalának egy fontos bástyáját veszítette el. A Washington és Moszkva együttműködésével létrejött, február 27-én életbe lépett szíriai tűzszünet nem vonatkozik sem az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezetre, sem az an-Nuszra Frontra.

A 2011-ben kezdődött szíriai polgárháborúban eddig csaknem 300 ezren vesztették életüket és több millióan váltak földönfutóvá. Az egykor kétmilliós Aleppó lakosságának jelentős része is elmenekült az ostrom elől: mintegy ötezer újabb ember érkezett innen a jordániai határhoz, ahol immár több mint 60 ezren várnak a bebocsátásra. Segélyszervezetek arra kérték az így is mintegy egymillió embernek menedéket nyújtó Jordániát, hogy nyissa meg a lezárt határátkelőket a szíriai oldalon veszteglők előtt. A szervezetek arra hivatkoznak, hogy az ENSZ által Jordánia északi részén működtetett azraki tábor szinte üres, és több tízezer menekült felszívására lenne képes.

Jordánia naponta néhány tucat szíriait enged csak át a határon, miután tüzetesen ellenőrizte őket. Ammán biztonsági fenyegetést lát a menekültekben, akik közül sokan az Iszlám Állam által ellenőrzött területekről érkeztek a határra.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »