Ismét támad az SNS – most Lajčák a célkeresztben

Ismét támad az SNS – most Lajčák a célkeresztben

POZSONY. A múlt héten Anton Hrnko egyik kijelentésében a Most-Híd színeiben kinevezett oktatási államtitkárt, Peter Krajòákot támadta. Hétfõn az esti órákban hasonló „megtiszteltetés” érte Miroslav Lajèák külügyminisztert. Lajèák azt teszi, „amit úri kedve diktál”, üzente Hranko. További bizonyítéka ez annak, hogy bizony recseg-ropog a koalíció.

Hrnkónak nem tetszik, hogy a diplomáciai tárca vezetõje átdolgoztatta a Szlovák Köztársaság biztonsági stratégiája dokumentumot, melyet annak idején a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) színeiben kinevezett Lukáš Parízka vezette csapat állított össze.

„Nagyon meglepett bennünket, amikor Miroslav Lajèák külügyminiszter  váratlanul bejelentette, hogy a dokumentum nem jó, kevésbé észak-atlanti párti, saját égisze alatt átdolgoztatja. Semmi kifogásunk ellene, ez az õ úri kívánsága, végül is a végsõ változatért õ a felelõs, ám a koalíció jóváhagyja-e?” – üzente a szlovák diplomácia vezetõjének az SNS alelnöke.

Fenyegetés vagy baráti figyelmeztetés?

Lajèák mindemellett a javaslat kidolgozását ugyanazokra az emberekre bízta, akik már korábban is dolgoztak a dokumentumon. A különbség csupán annyi, hogy Parízek nem vesz részt benne. A nemzetiek így elvesztették a biztonsági stratégia feletti felügyeletet.

„Meggyõzõdésem, hogy a Lukáš Parízek által megfogalmazott szöveg talán nem volt tökéletes, de egy tisztességes párbeszéd mellett át lehetett volna dolgozni, hogy a dokumentum megfeleljen egy nemzeti biztonsági stratégia követelményeinek” – mondta Hrnko.

A külügyminisztert több alkalommal is emlékeztette, miszerint a dokumentum jóváhagyásához az irány-Szociáldemokráciának (Smer-SD) az SNS szavazataira is szüksége lesz. Hozzátette: jó lenne, ha a kormánypártok világosan megmagyaráznák, mit is jelent az észak-atlanti párti politika.

„Vajon ez a kötelezettségeit tiszteletben tartó és  méltányoló Szlovák Köztársaság, mint megbízható partner építkezését jelenti, vagy csak egy komszomoli hízelgés egy bizonyos politika irányában, mely – bár a mi komszomolistáink által egyetlen helyes útnak tartott, de – az USA választóival szemben sem járt sikerrel” – vélekedik Hrnko.

A diplomáciai tárca figyelmét nem kerülte el a konfrontatív hangvitel

A külügyi tárca szóvivõj, Peter Susko az SNS koalíciós párt alelnökének szavaira reagálva megjegyezte, miszerint éppen Miroslav Lajèák az, aki a kormány elé terjesztett biztonsági stratégiáért vállalja a politikai felelõsséget.

„Nem látunk okot rá, hogy az efféle folyamatokkal a médiákban foglalkozzunk. Sajnáljuk, hogy Hrnko képviselõ úr helyesnek tartja, hogy egy ilyen szükségtelenül konfrontatív hangon szólaljon meg a világhálón” – szögezte le Susko. Egyúttal megjegyezte, hogy az anyag átdolgozását követõen nemcsak a kormány elé kerül megvitatásra, de a parlamenti képviselõk elé is.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »