Ismét románosodnak az utcanevek Marosvásárhelyen

Annak ellenére, hogy áprilisban lecserélték a magyar utcanevek románosított változatait a magyarra, a marosvásárhelyi önkormányzat most visszahelyezte a román utcanévtáblákat is a Krónika és a Főtér szerint. Többek közt Dózsa Györgyből, Kinizsi Pálból és Mátyás királyból lett megint Gheorghe Doja, Pavel Chinezu és Matei Corvin

Magyar Menedék - Háttérhatalom

Három hétig volt Dózsa György utca Marosvásárhelyen, most a polgármesteri hivatal a székely parasztvezér románosított nevét helyezte el az utca házain – írja a Krónika és a Főtér.

Az egyik leghosszabb vásárhelyi utcában április végén helyezték el a Strada Dózsa György utca névtáblákat, most mellettük megjelent a Gheorghe Doja elnevezés is.

Hasonlóképpen, a Kinizsi Pál utcában most a Pavel Chinezu névtábla is látható, Mátyás király Matei Corvinná alakult, a Varga Katalin utca pedig a Varga Ecaterina nevet kapta.

Április végén a főtér alsó sarkától a város kolozsvári kijáratáig tartó több kilométeres szakaszon a „Strada Dózsa György utca” feliratú új tábla jelent meg. Ezzel az önkormányzat lényegében történelmi igazságot szolgáltatott: több évtized után újból helyesen írta ki az 1514-es parasztháború vezéralakjának a nevét.

A román nacionalista szervezetek és a helyi rendőrség tiltakozása nyomán viszont május közepétől a városháza visszatért a magyarellenes Ceauşescu-rezsim nyolcvanas éveitől alkalmazott elnevezéshez.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »