Ismét provokálnak a megszállók

MTI nyomán

Ismét felélénkült a zászlóvita Sepsiszentgyörgyön a várost 1944-ben elfoglaló román hadsereg bevonulásának évfordulóján – jelentette csütörtökön a Maszol.ro erdélyi portál.

 
 
Csütörtök délben katonai parádéval, ortodox istentisztelettel és koszorúzással emlékeztek a román közösség helyi vezetői a 72 évvel ezelőtti eseményre. Ekkor egy román katona tűzött ki piros-sárga-kék lobogót a városháza tornyára.
    
Antal Árpád polgármester a múlt héten közölte, hogy a háborús veteránok iránti tisztelet jeléül az évforduló napjára kitűzik a román zászlót a polgármesteri hivatal tornyára. Azt is hozzátette azonban, hogy a toronyra tavaly visszatették azt a toronydíszt, amely műszakilag lehetetlenné teszi, hogy huzamosabb ideig zászló díszítse a tornyot, ezért egy nap után le is veszik azt.
Továbbra is provokálnak

A csütörtöki ünnepségen Sebastian Cucu prefektus, a román kormány Kovászna megyei megbízottja arról beszélt, hogy 72 évvel ezelőtt a román hadsereg vérrel szabadította fel (leginkább kirabolta  – a szerk.) a várost “a horthysta-fasiszta uralom alól”. A kormánybiztos sérelmezte, hogy az 1994-ben ismét kitűzött trikolórt tavaly az épület felújítása során eltávolították, és kijelentette: hogy ha a helyi önkormányzat tiszteli a “történelmi igazságot” és a román népet, akkor többé nem távolítja el a városháza tornyáról a zászlót. Úgy vélte, az önkormányzat azzal “tehetne egy lépést a normalitás felé, ha örökre az épület tornyán maradhatna a román zászló” – provokált a prefektus.
    
A tartalékos román katonák Kovászna megyei szervezetének elnöke, Ioachim Grigorescu ezredes bejelentette, hogy az egyesület tagjai őrt állnak a városháza tornyára kitűzött zászlónál, hogy megakadályozzák annak eltávolítását – jelentette az Agerpres hírügynökség.
Gesztust gyakoroltak, kitűzték a megszállók zászlóját
Antal Árpád polgármester a hírügynökségnek elmondta: gesztust tettek azzal, hogy egy napra a toronyra is kitűzték a román zászlót, de egy törvény pontosan leírja, hova és milyen zászlókat kell kitűzni, és reményei szerint ez a törvény Sepsiszentgyörgyön is érvényben van. Hozzátette: reméli, hogy ezt a törvényt úgy módosítja a román parlament, hogy az épület homlokzatán Románia és az Európai Unió zászlaja mellett helye legyen a városzászlónak és a magyar közösség zászlajának is.
    
A törvény értelmében a közhivatalok homlokzatára kell kitűzni Románia és az Európai Unió zászlaját. A román hatóságok korábban a törvényt beszűkítő módon értelmezték, amikor eltávolíttatták a homlokzatról a törvényben elő nem írt, de nem is tiltott székely zászlót.
    
Az egy évvel ezelőtti megemlékezés közröhelybe fulladt, mivel Római birodalom büszke örököseinek egy létrás tűzoltókocsival sem sikerült kitűzniük az épületre a Bukarestből katonai stafétával hozott zászlót. Gabriel Oprea akkori miniszterelnök-helyettes a sepsiszentgyörgyi elöljárók felelősségre vonását követelte.
    
Sepsiszentgyörgy korábbi polgármesterére, Albert Álmosra 2002-ben tetemes pénzbírságot rótt ki a prefektus, amikor eltávolíttatta a városháza tornyára kitűzött román zászlót, és a bírságot a volt polgármesternek bírósági úton sem sikerült érvénytelenítenie. 2010-ben azonban az Emberi Jogok Európai Bírósága kártérítés fizetésére kötelezte a román államot amiatt, hogy a román bíróságok indoklás nélkül utasították el a volt polgármester zászlóügyben benyújtott óvását.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »