Ismét megmutatták a magyar íjászok és lovasok a világnak, hogy mit tudnak

Ismét megmutatták a magyar íjászok és lovasok a világnak, hogy mit tudnak

Magyar sikerrel zárultak a Nomád Világjátékok, pénteken hazaért delegációnk hat érmet hozott el a nomád sportok olimpiájaként is emlegetett versenyről.

A Magyar-Turán Alapítvány pénteki közleménye szerint a magyarok lovas íjászat, tradicionális íjászat, íjász távlövés, lovas birkózás, kirgiz birkózás, övbirkózás és bothúzás kategóriákban mérték össze erejüket a nemzetközi tornán, az eredmény pedig

egy arany, és hat bronzérem lett.

Mint írták, a szeptember 3-8 között Kirgizisztánban lezajlott tornán mintegy 53 ország több ezer sportolója vett részt (Közép-Ázsia országai száz főt meghaladó delegációkat küldtek), és a megnyitót maga a kirgiz elnök, Almazbek Atambaev nyitotta meg.

A kirgíz szervezők felkérésére az egyik főbemutatót a Magyar Turán Szövetség lovasharc válogatottja tartotta. Ezen jelen volt Kirgizisztán kulturális minisztere, sport és oktatási minisztere, nemzetközi szervezetek küldöttei, több mint 10 ország diplomatái, Magyarország kazakisztáni nagykövete, és a magyar külügyminisztérium három fős küldöttsége.

A Nomád Világjátékokon Magyarországot a Kurultájt szervező Magyar-Turán Alapítvány által delegált sportolók, valamint a magyar bothúzó válogatott (mas-wrestling) képviselték. A magyar delegáció összesen 28 főből állt. Magyarország kiemelt sikert ért el.

Az egyik legfontosabb nomád sportban, a lovasíjászatban magyar győzelem született Vermes István jóvoltából, és a bronzérmes is egy magyar, a győztes fia Vermes Balázs lett. Tradicionális íjász távlövésben Szabó József bronzérmes lett. Tradicionális kirgiz birkózásban (kyrgyz kurosh ) Hagyó Gábor és Tóth Róbert is bronzérmet szerzett. Juhász Dominik pedig bothúzásban lett szintén bronzérmes.

Mint a szervezők írták, további magyar siker, hogy Szlovákia képviseletében is főleg felvidéki magyar hagyományőrzők versenyeztek, és a három éremszerző mindegyike magyar.

A Nomád Világjátékokat legközelebb 2018-ban rendezik meg.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »