Ismét megígérték a kárpótlást a fagy- és aszálykárok után

Ismét megígérték a kárpótlást a fagy- és aszálykárok után

Az év végéig megkapják az állami támogatást azok a gazdák, akik bizonyítani tudják, hogy a szárazság vagy a késő tavaszi fagy miatt tönkrement a terméshozamuk 30 százaléka – jelentette ki Achim Irimescu mezőgazdasági miniszter.

aszaly-2012-augusztus-21-vn-009_or_b

Mint mondta, a szaktárca felmérése szerint a kedvezőtlen időjárási feltételek körülbelül egymillió hektáron befolyásolták a terméshozam alakulását. Bár ezeket a támogatásokat már több hónappal ezelőtt megígérték a károsult gazdáknak, Achim Irimescu ezúttal sem tudta pontosan megmondani, hogy egészen konkrétan mekkora összeget kaphatnak a termelők, mint ahogy azt sem, hogy a támogatás mikor kerül a számlájukra. „A kifizetéseket megelőző procedúrát lebonyolítottuk a prefektúrákkal, a megyei mezőgazdasági igazgatóságokkal, illetve a kárfelmérést végző bizottságok képviselőivel közösen. Az elkövetkező időszakban elkészítjük a támogatások kifizetésének a módszertanát is” – ígérte Achim Irimescu.

Amint arról korábban beszámoltunk, a Romániai Méhészek Egyesülete (ACA) is bejelentette már, az előző évek terméshozamátlagának a felére sem számíthatnak idén a romániai méztermelők, az idei kedvezőtlen időjárás ugyanis áthúzta a gazdák számításait. Az érdekvédelmi szervezet képviselői ezért több alkalommal is támogatást kértek a mezőgazdasági minisztériumtól, egyelőre azonban még válaszra sem méltatták a gazdákat. A szakemberek szerint egyébként nem valószínű, hogy a standokra kerülő méz ára tovább drágul a gyenge terméshozam miatt, a gazdáknak ugyanis maradt tartalékuk az előző évekből.

Támogatást kértek idén a szarvasmarha-tenyésztők is, akik a tejkvóta tavalyi eltörlése, illetve a külföldről beáramló olcsó termékek miatt egyre nehezebben tudják értékesíteni a tejet. A gazdák képviselői azt kérték, hogy minden liter értékesített tejért adjanak 30 bani póttámogatást a tejtermelőknek. A szakmai szervezetek azt kérték a mezőgazdasági minisztériumtól, hogy a kormány támogassa hatékonyabban a csőd szélén álló kis és közepes méretű farmok működtetőit.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »