Ismét Matteo Salvini az Északi Liga vezetője

Matteo Salvini nyerte a szavazatok 82,7 százalékával az Északi Liga főtitkár-választását vasárnap, így ő vezeti tovább az olasz ellenzéki pártot, amelynek 2013-ban került az élére.

Az eredményt maga Matteo Salvini jelentette be Twitter-fiókján.

Az Északi Liga 44 éves régi-új főtitkára hangsúlyozta, hogy ezzel az eredménnyel megkezdi választási kampányát, hogy minél hamarabb megszabadítsa Olaszországot Matteo Renzitől a balközép Demokrata Párt (PD) miniszterelnöki székre pályázó főtitkárától, leállítsa az Olaszországba érkező illegális bevándorlást, valamint munkát és reményt adjon Olaszországnak.

Ez volt a második alkalom, hogy az Északi Liga párttagjai választottak főtitkárt. A párt 15 ezer tagja járulhatott az urnákhoz, olyanok, akik legalább egy éve az Északi Liga tagjai.

2013-ban Matteo Salvini a párt alapítójával Umberto Bossival szemben nyert, négy évvel ezelőtt szintén a szavazatok több mint nyolcvan százalékával. Most a kihívó a párt másik politikusa Gianni Fava volt, a két korábbi főtitkár Umberto Bossi és Roberto Maroni embere.

Umberto Bossi úgy kommentálta Matteo Salvini győzelmét, hogy Salvinivel az Északi Ligának nincsen jövője. Bossi szerint Matteo Salvini Dél-Olaszországban akar szavazatokat szerezni, de ez a déltől elszakadni akaró párt “végét jelentheti”.  

“Nekem szavazataim voltak, Salvininek csak előrejelzései” – jelentette ki Umberto Bossi arra utalva, hogy vele főtitkárként a kilencvenes években az Északi Liga az olasz parlamenti választásokon tíz százalék fölött szerepelt, miközben Matteo Salvinivel a párt csak az előzetes felmérésekben tűnik erősnek, az urnáknál eddig kudarcot vallott. Valójában a pártkasszát családi kiadásaira felhasználó Umberto Bossival az Északi Liga a legutolsó, 2013-as parlamenti választásokon 4 százalékot ért el, Matteo Salvinivel a 2014-es Európai Parlamenti választásokon 6 százalékot. A felmérések 12 százalék fölé teszik az Északi Liga jelenlegi támogatottságát.  


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »