Ismét lesz vonatjárat Pozsony Rajka és Győr között

Ismét lesz vonatjárat Pozsony Rajka és Győr között

POZSONY. Hamarosan kényelmes vonattal utazhatunk majd Pozsonyból a szomszédos magyarorsági településre, Rajkára. A közlekedési tárca ugyanis az új menetrend hatályba lépése napján, december 10-én felújítja a rendszeres határon át vezetõ vasúti közlekedést. A rendszeres vonatjárat erre az útszakaszra közel tíz év elteltével tér vissza, lehetõvé téve a régiók jobb összeköttetését, miközben a kényelmes és biztonságos utazás további lehetõségét nyújtja.

A Pozsony-Ligetfalu (Bratislava-Petržalka) – Rajka – Gyõr közti kétirányú összeköttetés a nagy csúcsforgalom idején, tehát reggel és délután közlekedik majd. Összesen mindkét irányban 10 járatot indítanak. A magyarországi Hegyeshalomig közlekednek majd a személyvonatok, ami azt jelenti, hogy minden megállóhelyen, beleértve Oroszvárt és Rajkát is, megállnak. A vonatok egy része Hegyeshalomtól Gyõrig, illetve vissza gyorsított járatként közlekedik. Ezeknek a járatoknak az érkezési idõpontjait úgy idõzítették, hogy az utasok számára lehetõvé tegyék a közvetlen csatlakozást a Budapest irányába közlekedõ illetve az onnét érkezõ gyorsvonatokra és Intercity járatokra.

A szlovák közlekedési tárca a Rajka, Oroszvár és Pozsony közti növekvõ mobilitás miatt kezdeményezett tárgyalásokat a magyar féllel. Az állam részérõl ez esetben minimális költségekrõl van szó, mert a járatokat a magyar-osztrák GySEV üzemelteti majd.

A közlekedési tárca további lépéseket is tesz Szlovákia jobb vasúti csatlakozása érdekében. Utólagos forrásokat keres a vonatközlekedés további bõvítéséhez nemcsak Pozsony környékén, hanem más útszakaszokon is.

A vasúti személyszállítás, a Pozsony-Gyõr vonalon történõ újraindítására a Magyarország és Szlovákia között beindított közös infrastrukturális fejlesztések keretében kerül sor. A fejlesztések gerincét három új fõ közlekedési tengely – az októberben építeni kezdett új komáromi Duna híd, a Rajkát Gyõrrel összekötõ autópálya, illetve a Miskolc-Kassa autópálya – létrehozása alkotja.

Ezek mellett sok kisebb közlekedési összeköttetés megteremtése is tervben van, egyebek mellett az, hogy személyforgalom indul 7 olyan vasúti vonalon, ahol jelenleg ilyen nem nincs. Utóbbiak egyike a Pozsony-Gyõr szakasz, amelyen a személyforgalom újraindítása javítja és komfortosabbá teszi a határ menti régiók összeköttetését.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »