Ismét látogatható lesz Szent Péter egykori börtöne Rómában

Ismét látogatható lesz Szent Péter egykori börtöne Rómában

Egy évig tartó helyreállítás után július 21-étől ismét megnyitják a látogatók előtt a Capitolium dombnál levő ókori börtönt, Róma legrégebbi börtönét, ahol a hagyomány szerint egykor Péter apostol is raboskodott.

A latinul Carcer Tullianum (Mamertinum) nevű börtön restaurálása 900 ezer euróba (283 millió forint) került. A létesítmény Róma és talán a világ egyik legrégebbi börtönének számít, amelyet a Capitolium domb déli lábánál, a később épített Forum Romanum szomszédságában vájtak barlangszerűen a kövekbe. A restaurálás során végzett régészeti ásatásból kiderült, hogy a barlang első, mélyebb részét a Krisztus előtti 8. és 7. század között az akkori királyok uralta Róma óriás kőtömbökből emelt városfalába vájták. A második szintet később építették rá. A ma már teljesen föld alatti építmény a Krisztus előtti 6. század óta börtönként működött.

A restaurálás során felszínre kerültek márványtöredékek, tárgyak, három csontváz – egy nő, egy férfi és egy kislány csontjai –, valamint egy megkövült citrom, amelyet az 1. századra datálnak és amely a Földközi-tenger térségében eddig a legrégebbi citromleletnek számít.

A leletek a börtönben kialakított múzeumrészben megtekinthetők. A látogatók táblagép segítségével ismerhetik meg az ókori létesítmény tragikus történetét.

A börtön foglyai között tartják számon az 1. században Rómában elfogott Szent Pétert, aki Nero császárnak a mai Szent Péter-bazilika mellett állt cirkuszában szenvedett mártírhalált. A börtön falain talált ókeresztény feliratok szerint két börtönőr is áttért a keresztény hitre, majd ezért ugyanitt fogva tartották őket, és a börtönben keresztelkedtek meg.

Az ókori létesítményre az 5. században a Szent Péternek és Szent Pálnak szentelt templomot építették rá.

Forrás: MTI

Fotó: Wikipédia

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »