Ismét kitaláltak valamit, amivel nagyot kaszálhatnak magáncégek

Magáncégeknek hozhat busás hasznot az étel- és italautomaták bekötése az adóhivatalhoz. A Magyar Közlönyben megjelent szabályok szerint januártól havi 5 ezer forintért üzemeltethetik azokat az eszközöket, amelyek továbbítják a forgalmi adatokat a NAV-nak. A szolgáltatási díj két-háromszorosa az online pénztárgépek üzemeltetési költségének.

Miniszteri rendelet írja elő jövő januártól az élet-és italautomaták bekötését az adóhatósághoz. Az üzemeltetőknek a piac fehérítésével nincs is bajuk. Azt nem értik, hogy az adatokat miért egy felügyeleti szolgáltató továbbítja a NAV-nak. Szerintük felesleges közvetítőt iktatni a gépek és az adóhatóság közé.

„Én úgy gondolom, hogy az automaták rendelkeznek adattárolási funkcióval, amit ez az úgynevezett afe, tehát ez az online egység továbbít a NAV szerverére. Nem tudom, hogy a felügyeleti szolgáltató ebben az esetben miféle pluszt tud hozzátenni a rendszerhez, ez nem világos számomra” – mondta Sirály Ferenc, a Caffé Service Kft. értékesítési igazgatója.

A felügyeleti szolgáltató a forgalmi adatok továbbításáért nettó 5 ezer forintot kérhet minden egyes gép után az automaták üzemeltetőitől. A Hír TV-nek nyilatkozó szakmai szervezet vezetője arra számít, hogy a szolgáltatói díj miatt elkerülhetetlen az áremelés.

„Az még egy jelentős kérdés, hogy ezt az 5 ezer forint plusz áfaterhet, ami az automatásokra automatánként rakódni fog havonta, hogyan fogjuk tudni finanszírozni. Abból nem csinálok titkot, hogy ennek az 5 ezer forintnak ma nincsen helye az italautomatások költségstruktúrájában, tehát ennek helyet kell csinálni: vagy árbevételeket kell növelni, vagy költségeket kell csökkenteni” – fejtette ki Szöllősi Balázs, a Magyar Ital- és áruautomaták Szövetségének elnöke.

Az országban 35 ezer étel- illetve italautomatát tartanak nyilván. A gépek 175 millió forint bevételt termelnek  majd a felügyeleti szolgáltatóknak havonta. Az online pénztárgépek hasonló adatszolgáltatásából egy kormányközeli üzletember, Garancsi István tesz szert haszonra. Cége esélyesként pályázhat az italautomaták forgalmi adatainak továbbítására is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »