Ismét elszállítanák a tilosban parkoló autókat

Ismét elszállítanák a tilosban parkoló autókat

Ismét lehetővé tennék, hogy a helyi önkormányzatok elszállíttathassák a tiltott helyen parkoló gépkocsikat: a Mihai Alfred-Laurenţiu-Antonio független szenátor által május végén benyújtott, a közúti rendelkezések egységes szabályozásának (KRESZ) módosítására vonatkozó tervezet szerint az autókat a közlekedési rendőrség vinné el, azok tárolásával, illetve az ehhez szükséges terület kijelölésével pedig a polgármesteri hivatalokat vagy az útügyi hatóságot bíznák meg. 

autoelszallitas_b

A javaslat szerint a tilosban állomásozó járműveken kívül azokat a gépkocsikat is el lehetne szállítani, amelyek akadályozzák a forgalmat, gátolják a bejutást magán- vagy közintézmények területére, illetve kerékpársávon, járdán vagy a tömegközlekedési eszközök megállójában parkolnak. A szenátor azzal indokolta a törvénymódosítás szükségességét, hogy a lakosok folyamatosan panaszkodnak a tilosban állomásozó járművekre, a helyzetet pedig – különösen a nagyvárosokban – a megfelelő számú parkolók hiánya is fokozza, így ezek az esetek gyakran konfliktusba torkollnak.

A tiltott helyen, a forgalmat akadályozva parkoló autókat egy éve nem lehet elszállíttatni, 2015 májusában ugyanis a legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy az eljárásra vonatkozó előírások megalkotása nem a helyi önkormányzatok, hanem a kormány vagy a parlament hatáskörébe tartozik. Az igazságügyi intézmény az ombudsman jelzése nyomán hozott ítéletet az ügyben. A polgármesteri hivatalok így gyakorlatilag eszköz nélkül maradtak a tilosban állomásozó járművekkel szemben, amelyek vezetőire csak a rendőrség róhat ki 195 és 487 lej közötti bírságot.

A hatóság azonban nem mindig tud hatékonyan fellépni, szankciót ugyanis csak az autóvezető jelenlétében róhatnak ki, és arra nincs lehetőség, hogy minden esetben a gépkocsi mellett várakozzanak a sofőrre. Tavaly júniusban a municípiumokat tömörítő egyesület egy vonatkozó jogszabály kidolgozására szólította fel a kormányt, erre azonban máig nem került sor.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »