Ismét egy magyar előtt tiszteleg a Google

A fél világ megtudhatta: Bíró László József születésének 117. évfordulója van ma.

Talán már semelyik internethasználónak nem kell bemutatni a legnépszerűbb keresőprogram felett megjelenő animációkat, képeket, amik a Google Doodles (firkák) névre hallgatnak. A jópofának szánt kis firkák ismeretterjesztő cikkecskéket rejtenek, melyek a tudományos érdekességektől a nemzeti és nemzetközi ünnepekig terjednek.

Szeptember 29-én éppen hazánk szülöttét, Bíró László Józsefet mutatják be, akinek lehet, hogy „nevét nem ismerik, de leghíresebb találmányát, a golyóstollat biztosan”. A hajtás alatt röviden bemutatják életét és találmányát, „a mai napig a golyóstollat bizonyos helyeken »Biro«-ként ismerik”.

„A mai napon Bírót ünnepeljük, tántoríthatatlan, haladó szellemét, születésének 117. évfordulóján.”

A cikkből egyébként az is megtudhatjuk, hogy a Bíró neve a Google felhasználók mely népes tömegei előtt jelenik meg, illetve hogy milyen jelentős évfordulók vannak a mai napon.

Nem ez az első eset, hogy magyar vonatkozású animáció jelenik meg, március 15-e, október 23-a, Liszt, Kodály és Munkácsy is szerepelt már, az alábbi linken megtalálja a magyar vonatkozású firkákat (és valamiért nem magyar vonatkozásúakat is).


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »