Ismét brutális adósságot görgetnek maguk előtt a kórházak

Ismét brutális adósságot görgetnek maguk előtt a kórházak

Bár tavaly új korszakot ígért az egészségügyben a kormány, a tavalyi 60 milliárdos adósságrendezés csak sebtapasz volt. Idén év közepére ismét 50 milliárd forintnál is többel tartoztak a kórházak a beszállítóknak. Ha nem jön év közben pluszpénz, akkor 70 milliárdos is lehet a hiány.

Két hete számoltunk be arról, hogy az esztergomi kórházban a betegek csak szendvicseket kaptak, miután az intézmény egyik beszállítója felbontotta a szerződést az ellátásra. Nekik 100 millió forinttal tartoztak.

Országszerte több száz cégnek nem tudnak fizetni a kórházak, például gyógyszer- és élelmiszer-beszállítóknak, szoftverfejlesztőknek, orvosieszköz-gyártóknak.

„A legutóbbi adatunk június 30-ai, ez majdnem 52 milliárdot jelez, és a mostani számításunk szerint ha nem kerül sor részkonszolidációra az év hátralevő részében, akkor akár a 70 milliárd forintot is elérheti év végére” – mondta Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára.

A szakember rámutatott arra is, hogy törvényileg szabályozták azt, hogy a kórházak bizonyos eszközöket kötelesek a börtönöktől megrendelni, ráadásul a piaci ár fölött. Ez csak súlyosított a helyzeten. „A büntetés-végrehajtási intézetek egy jogszabályi feltétel és kitétel miatt gyakorlatilag 25 százalékkal a piaci szint fölött szállíthatnak. Tehát tulajdonképpen a forráshiányos egészségüggyel próbálják meg a büntetés-végrehajtási intézményeket finanszírozni” – jelentette ki Rásky László.

A kórházak közül több olyan is van, amely egyenként is milliárdos adósságot görget maga előtt, annak ellenére hogy tavaly 60 milliárdos pluszforrást biztosítottak az adósságuk eltüntetésére.

„A harminc napon túli tartozások döntő többsége kezelhető ebből az összegből. Ez olyan helyzetet teremt, amely körülbelül két évtizede nem volt a magyar egészségügyben” – mondta még tavaly áprilisban Zombor Gábor. Akkor új korszakot ígért az azóta megbukott egészségügyi államtitkár.

Kerestük az utódját, ám az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem válaszolt levelünkre. A kormány korábban annyit közölt, hogy a tervezett kancellári rendszertől várja az adósságok érdemi rendezését.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »