Ismét bíznak az emberek a hitelekben

Ismét bíznak az emberek a hitelekben

Az ötszázmilliárd forintot is elérheti idén az új lakáshitelek volumene elemzők szerint. De nemcsak az ingatlanhiteleket, a szabad felhasználású és az autóhiteleket is többen keresik, mint tavaly.

2016 első félévében csaknem 230 milliárd forint hitelt ítéltek oda a bankok ingatlanvásárlásra. Ez 56 százalékos növekedés tavalyhoz képest. Csak júniusban közel 50 milliárd forint kölcsönt vettek fel a magyarok lakásra, amire 2012 januárja óta nem volt példa.

Elemzők szerint az ötszáz milliárd forintot is elérheti idén az újonnan folyósított lakáshitelek összege. A mostani kölcsönök forinthitelek, nem pedig devizaalapúak, ezért árfolyamváltozástól nem kell tartani – mondja a szakértő.

„Van itt egy hüvelykujjszabály, hogy mindenképpen a fizetésünk egyharmada legyen a hitel-törlesztőrészlet, hogy ha ez megvan, akkor arra kell figyelni, hogy habár már nincsenek devizahitelek, most már csak forinthitelek vannak, a futamidő alatt változhat a forinthiteleknek is a törlesztőrészlete, ezért érdemes olyan lakáshitelt választanunk, ahol 5-10, de akár 15 évre is befixáljuk a törlesztőrészletet, már vannak ilyen konstrukciók a legtöbb banknál” – fejtette ki Gergely Péter, a Bankráció.hu hitelszakértője.

Egyre keresettebbek a fogyasztási hitelek is. „Az előző évi hasonló időszakhoz képest egy 20-30 százalékos javulást tapasztalunk, ez köszönhető a kedvezőbb hiteleknek, az alacsonyabb kamatoknak is abszolút. Meg hát nagyobb a vásárlói kedv is, több autót adunk el, ezáltal a volumen is más, visszatért az emberek bizalma a hitelekben a válság óta szép lassan, és a forintos hitelek biztonsága is egy olyan tényező, ami meghozza a vételi kedvet” – mondta el Szalai Szabolcs, A Kedvenc Kereskedésem Kft. tulajdonosa.

Egy friss felmérés szerint az év első hét hónapjában tízezerrel több új autót helyeztek forgalomba, mint egy éve.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »