Ismét a vatikáni fogdában a szivárogtató pap

A házi őrizetből visszakerült a vatikáni fogdába Lucio Vallejo Balda prelátus, aki ellen per zajlik a vatikáni bíróságon, mert bizalmas dokumentumokat szolgáltatott ki a sajtónak – jelentette be Federico Lombardi szentszéki szóvivő szombaton.

A szóvivő elmondta, hogy Lucio Vallejo Balda azért került vissza a vatikáni bíróság egyik cellájába, mivel megsértette a házi őrizetnek azt az előírását, hogy nem létesíthet kapcsolatot a külvilággal. Olasz sajtóértesülések szerint a spanyol pap bizonyítékokat próbált meghamisítani.

A Vatileaks 2 néven ismert ügy november elején robbant ki, amikor a vatikáni csendőrség őrizetbe vette Lucio Angel Vallejo Balda prelátust, a vatikáni gazdasági ügyek prefektúrájának titkárát. Egy hónapot a vatikáni bíróság fogdájában töltött, majd decembertől házi őrizetben volt a Vatikán területén. Az 54 éves pap vatikáni állampolgár.

A vád szerint Lucio Angel Vallejo Balda bizalmas pénzügyi dokumentumokat juttatott ki a Vatikánból, amelyeket Gianluigi Nuzzi és Emiliano Fittipaldi olasz újságírók közöltek az októberben megjelent könyveikben. Hasonlóképpen lopással és bűnszövetkezéssel vádolják a világi Francesca Immacolata Chaouqui olasz állampolgárt, aki 2013–2014 között a Vatikán gazdasági-adminisztratív működését átszervező bizottság (COSEA) tagjaként dolgozott a Vatikánban. Most először a vatikáni ügyészség vádat emelt az olasz újságírókkal szemben is, a vatikáni büntető törvénykönyv értelmében négytől nyolc évig terjedő börtönre ítélhetik őket.

A tavalyi utolsó, december 7-i tárgyalás után a Vatileaks-per szombaton zárt ajtók mögött folytatódott. A következő tárgyalást hétfőn tartják.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »