Ismét a „szobori búcsúra” várják a vendégeket Ópusztaszerre

Ismét a „szobori búcsúra” várják a vendégeket Ópusztaszerre

Szeptember 4-én, vasárnap rendezik a „szobori búcsút” az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, az ünnepen a monostor romjai között tartott szentmisén adják át a Szer Üzenete díjat.

Az 1896-os millenniumi évben megépített Árpád-emlékmű (a „szobor”) mellett első alkalommal 1897. augusztus 8-án rendeztek búcsút a honfoglaló magyarok vezérének tiszteletére. Az emlékmű az ezt követő években országos jelentőségű nemzeti búcsújáróhellyé fejlődött. Az első világháború alatt a látványos ünnepségek szüneteltek, az 1919-es forradalom eseményei pedig gátolták a szobor körüli évenkénti búcsújárást. A búcsú a harmincas években éledt újjá, s időpontja augusztusról szeptemberre került át. A búcsújárásnak a második világháború vetett véget.

A második világháborút és a földosztást követően a „szobori búcsú” kiüresedett, utoljára 1946-ban tartottak ünnepséget az emlékműnél, szeptemberben, a régi hagyományok szerint. Később, a hetvenes évek elején Losonczi Pál döntött arról, hogy az ópusztaszeri nemzeti emlékhely fő rendezvénye augusztus 20-án legyen: az új kenyér és az alkotmány ünnepén. Az ünnep hagyományát 2007-ben Árpád vezér halálának 1100. és az első „szobori búcsú” 110. évfordulóján élesztette újjá a park vezetése.

Vasárnap a környékbeliek fogatokon, kordékon, lovas kocsikon érkeznek a búcsúra. Az ünnep alkalmából kitárul a székelykapu és ingyenes programokkal várják a kikapcsolódni vágyókat. A monostor romjai között bemutatott püspöki szentmisén adják át évről évre a Szer Üzenete díjat, olyan magyar embereknek, akik életükkel, munkájukkal Szer üzenetét – hit, megmaradás, hűség, hazaszeretet – juttatják el embertársainkhoz.

Az idei év különlegessége, hogy látványos ügyességi versenyen mérhetik össze tudásukat a lovaskocsikkal érkezők, a Nagyréten felvonuló fogatok közül pedig kiválasztják a legszebbet.

Forrás: MTI

Fotó: Ópusztaszer.hu

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »