Ismét a migránsokról szól az amerikai politika

Ismét a migránsokról szól az amerikai politika

Trump fiának furcsa hasonlata és Ted Cruz kérése tematizálja a közbeszédet a hétvégi robbantásokat követően.

Múlt hétvégén egy afgán származású férfi, Ahmad Khan Rahami New Yorkban merényletet hajtott végre – robbantása következtében 29 személy sérült meg. Végül a további terrorcselekményeket tervező férfit egy lövöldözés során hétfőn megsebesítették és elfogták, ám a bevándorlók terrorizmussal való kapcsolata ismét előkelő helyre került az amerikai közbeszédben.

Skittles

A republikánusok elnökjelöltjének fia, Donald Trump Jr. például kiposztolt egy képet Twitter-oldalára, az alábbi szöveggel: „Ha lenne egy tányér skittles cukorkám és azt mondanám neked, hogy csak három mérgező közülük, vennél egy marékkal? Ez a probléma a szíriai menekültekkel”. A fotón szerepelt a kampány hivatalos logója Donald Trump és alelnökjelöltje, Mike Pence nevével.

A CNN híradása rámutatott, hogy a szöveg nem is ifjabb Trump agyszüleménye, hanem egy hónappal ezelőtt posztolta Joe Walsh, Illinois állam korábbi kongresszusi képviselője, aki a republikánusok radikálisainak, a teapártiaknak az egyike. Walsh most örült, hogy Trumpék egyetértenek vele.

Iszlamofóbia Amerikában„Trump és társai olyan országban beszélnek muszlim veszélyről, ahol lakosságarányosan jóval csekélyebb problémát jelentenek az iszlám hitűek, mint például Franciaországban, ahol minden tizedik állampolgár muszlim. Ráadásul – amint arra a Timeline is rámutatott – szociológiai kutatások bizonyítják, hogy az európai muszlim közösségek szociokulturális, iskolázottsági és gazdasági szempontból is meglehetősen eltérnek az amerikaiaktól. Utóbbiak jóval kevésbé potenciális célpontok a radikálisok toborzói számára, így kérdéses, hogy helytálló-e a republikánus aggodalom, vagy csak hangulatkeltésről beszélhetünk” – írtuk tavaly decemberben a Magyar Nemzet hasábjain.

A Demokrata Párt jelöltjének, Hillary Clintonnak a stábja természetesen egyből reagált: Nick Merrill kampányszóvivő ezt írta szintén Twitteren: „Ez undorító”. A demokratákat támogató liberális portál, a The Huffington Post is „beszállt” az ifjabb Trump posztjáról szóló vitába azzal, hogy közöltek egy „írást”, amelynek címében azt ígérték, megmondják, hány szíriai menekült gyilkolt amerikai állampolgárokat az USA-ban. A „cikkben” csupán egy gif szerepel, amely nullát mutat.

A Skittlest gyártó cég is reagált, egyik sajtósuk közölte, hogy mivel a Skittles cukorka, a menekültek pedig emberek, nem volt „helyénvaló” a hasonlat, amelyet Donald Trump Jr. közölt a Twitteren.

Növelnék a befogadást

Miért a szíriai menekülteket veszik elő, ha egyszer afgán volt az elkövető? – merülhet fel az emberben a kérdés, pedig a válasz egyszerű: ezzel is Barack Obama amerikai elnököt lehet kritizálni. A demokrata politikus ugyanis tavaly jelentette be, hogy felpörgetik a szíriai menekültek befogadását. A 2015-ös pénzügyi évben 1700 szíriai érkezett az USA-ba, ám 2015. október 1-től 2016. augusztus 29-ig már tízezret fogadtak be – írta akkor a USA Today. Egyébként nem olyan könnyű eljutni az álomországba: a minap Törökország blokkolta szíriai menekültek Egyesült Államokba való távozását, mivel a több mint ezer személynek egyetemi végzettsége volt – erről bővebben a brit The Guardian számolt be hétfőn.

Az Amerikába érkező menekültek többsége nem is szíriai: a 2015-ös fiskális évvel bezárólag évente hetvenezer menekültet fogadott be az USA, 2016-ban már 85 ezret. A Fehér Ház egy hete jelentette be, hogy ezt a számot drasztikusan növelni szeretnék: az idén október elsejével kezdődő 2017-es pénzügyi évben már 110 ezer menekültet látnának szívesen.

Van baj

Más kérdés, hogy a migránsok ellenőrzése nem tökéletes: ugyancsak hétfőn érkezett hír arról, hogy az amerikai kormány legalább 858 olyan bevándorlónak adott tévedésből állampolgárságot, aki kitoloncolási eljárás alatt állt. Az egész mögött egy adatbázisbeli hiányosság állt: a személyektől nem voltak ujjlenyomatai a hatóságoknak, így a bevándorlók különböző neveket és születési dátumokat alkalmazva ki tudták használni a rendszert.

Nem csoda, hogy a republikánus elnökjelöltségért vívott harcban Trumppal szemben alulmaradt Ted Cruz texasi szenátor a The Washington Free Beaconnek küldött közleményében amellett kardoskodott, hogy szigorítani kellene a bevándorlási szabályokat és le kellene állítani a közel-keleti migrációs programot. Szerinte a Kongresszusnak azért kéne lépnie az ügyben, hogy „megakadályozzák a kiképzésre kiutazott amerikaiak visszatérését; valamint megállítsák a menekülthullámot a terrorizmus közel-keleti melegágyaiból”.

Acsarkodnak

A két amerikai elnökjelölt egyébként heves szócsatát vívott a New York-i eseményeket követően. Hillary Clinton hazaárulónak nevezte Donald Trumpot, mivel retorikájával az Iszlám Állam dzsihadistáit segíti. Igyekezett higgadt és hideg fejű döntéshozónak bemutatni magát, és elmondása szerint az Egyesült Államok helyes úton jár a terrorizmus elleni harcban.

Trump persze visszavágott: szerinte Hillary katasztrofális főparancsnok lenne, ráadásul a kampány során keményebb volt a Trump-szimpatizánsokkal, mint a terroristákkal valaha. A republikánus jelölt kijelentette: „az Obama–Clinton-doktrína nem veszi eléggé komolyan az Iszlám Államot, és ez felbátorítja a terroristákat világszerte”. Trump azt hangoztatta továbbá, hogy a terroristák „remélik és imádkoznak azért, hogy Hillary Clinton legyen az elnök, hogy folytathassák kegyetlenkedéseiket és gyilkosságaikat”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »