Ismét a DNA célkeresztjébe került Elena Udrea

Ismét a DNA célkeresztjébe került Elena Udrea

Kedden szavaz a képviselőház az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) újabb kéréséről, amelyben a bűnvádi eljárás jóváhagyását kérik az alsóháztól Elena Udrea volt idegenforgalmi és fejlesztési miniszter ellen kétrendbeli vesztegetés elfogadására való felbujtás gyanúja miatt.

elena-udrea-lovita-de-scandalul-microsoft_bElena Udrea

Erről csütörtöki ülésén döntött a házbizottság, amely aznap délelőtt kapta meg a felkérést. A DNA szerin Udrea korábbi pártja, az azóta a Nemzeti Liberális Pártba (PNL) beolvadt Demokrata-Liberális Párt (PDL) államfőjelöltje, Traian Băsescu elnökválasztási kampányának finanszírozására gyűjtött törvénytelen módszerekkel pénzt.

Az ügyészség szeptemberben már bűnvádi eljárást indított az ügyben Gheorghe Nastasia, az idegenforgalmi tárca volt főtitkára és Victor Tarhon, a Konstanca megyei közgyűlés volt elnöke ellen vesztegetés elfogadása, Elena Udrea és Băsescu idősebb lánya, Ioana ellen pedig többrendbeli pénzmosás gyanúja miatt.

Ugyanakkor azóta a nyomozás során olyan bizonyítékokra bukkantak, amelyek alapján most még vesztegetés elfogadására való felbujtás miatt is eljárást kívánnak indítani Udrea ellen. Az ügyészek szerint Udrea arra utasította Nastasiát és Tarhont, hogy az idegenforgalmi tárcával, illetve a Konstanca megyei közgyűléssel szerződéses viszonyban álló cégektől követeljenek pénzt a kampányban felhasznált reklámanyagok kifizetésére. Az összegeket fiktív szerződések alapján fizették ki. A DNA szerint az ügyletek koordinátora Elena Udrea volt.

Udrea egy szerda esti televíziós műsorban azzal vádolta meg Laura Codruța Kövesit, a DNA főügyészét, hogy az eljárással csupán azokról a vádakról akarja elterelni a figyelmet, amelyeket a szintén korrupcióval gyanúsított Sebastian Ghiță képviselő fogalmazott meg vele szemben, és amelyek szerint Ghiță – baráti viszonyuk miatt – segített meghamisítani egy, a főügyész doktori disszertációjával kapcsolatos plágiumvádakról szóló jelentést. Udrea szerint a Kövesi vezette intézmény sohasem indít eljárást a hatalmon levő erők ellen: Băsescu és most Klaus Johannis államfő mandátuma idején is az ellenzéki politikusok ellen indít eljárást. Mint ismeretes, Udrea ellen számos korrupciógyanús ügy miatt vizsgálódik a DNA, rövid időt vizsgálati fogságban is eltöltött. 


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »