Ismerték előtt a charleroi-i támadót

Ismerték előtt a charleroi-i támadót

Kisebb bűncselekmények miatt ismert volt a hatóságok előtt, de terrorizmussal eddig nem hozták összefüggésbe az algériai származású támadót, aki bozótvágó késsel sebesített meg két rendőrt szombat délután a dél-belgiumi Charleroi-ban – közölte sajtótájékoztatóján Charles Michel belga miniszterelnök vasárnap. Eközben a La Libre Belgique francia nyelvű belga napilap internetes oldalán azt közölte, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet magára vállalta a két rendőrnő ellen elkövetett gyilkossági kísérletet.

A biztonsági szolgálatok rendkívüli ülését követően a miniszterelnök elmondta, hogy „terrorista gyilkosság kísérlete” miatt indítottak vizsgálatot annak kiderítésére, hogy a 33 éves támadó egyedül, vagy terrorista csoport tagjaként hajtotta-e végre tettét.

Hozzátette, hogy a fenyegetéseket elemző belga testület (OCAM) értékelése után a kormány az egész ország területére érvényes terrorfenyegetettségi szintet a hármas fokozaton tartja. A hármas „súlyos” szint, s azt jelenti, hogy a fenyegetés továbbra is jelentős és a terrortámadás veszélye „lehetséges, és valószínű” – hangsúlyozta a kormányfő.

Nem akart nyomot hagyni

A belga főügyészség vasárnapi közleményében K.B.-ként azonosította a támadót, aki 2012 óta illegálisan él Belgiumban. A fiatalember tette elkövetésekor nem tartotta magánál sem személyes iratait, sem mobiltelefonját, amely arra utal, hogy semmilyen nyomot nem akart hagyni maga után.

Az ügyészség úgy fogalmazott, hogy a támadás módja és körülményei is terrorista cselekményre engednek következtetni. A támadó hátizsákját a tűzszerészek átvizsgálták, de sem robbanóanyagot, sem fegyvert nem találtak benne – tették hozzá.

Az RTBF belga közszolgálati televízió azt közölte, hogy a támadás után még az éjszaka elkezdődtek az elkövető családjának és barátainak kihallgatásai. A hajnali órákban két házkutatást is tartottak a városban és környékén, köztük az elkövető lakását is átvizsgálták.

Szombat délután egy arabul kiabáló férfi bozótvágó késsel két rendőrnőt sebesített meg a dél-belgiumi Charleroi város rendőrsége előtt. Az Allah Akbar! (Allah hatalmas!) kiáltást hallatva rontott rá áldozataira a machetével hadonászó támadó. Az egyik rendőrnő könnyen sérült meg, a másik rendőrnő arcán és nyakán mély vágásokat ejtett a támadó. A két rendőr segítségére sietett egy kollégájuk, aki kézifegyverével a támadóra tüzelt, a mellkasán és a combján találva el. A támadót a kórházba szállítása után belehalt sérüléseibe.

Őrizetbe vétel Liege-ben

Vasárnap egy bozótvágó késsel felfegyverkezett embert vettek őrizetbe a kelet-belgiumi Liege városában. Ez utóbbi esetben az információk szerint a török származású fiatalember ismert a rendőrség előtt, noha eljárás még nem folyt ellene. Az illegálisan Belgiumban tartózkodó húsz év körüli férfi ugyan nem használta a kést, de őrizetbe vették, kihallgatása zajlik.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »