Ismerd meg szép hazádat

Kiránduláson a Cserkészliliom szervezésében

„A templomot és az iskolát”, hegyeinket, a vidék nevezetességeit, természeti kincseinket ismerhették meg azok a gyerekcsoportok, akik rövid idő alatt két kiránduláson is részt vettek a Cserkészliliom, a Keresztény Ifjúságért Alapítvány szervezésében.

Először a Pikuj (Pokolbérc, 1408 m) hegycsúcsra vitt az utunk, a Trianoni Békediktátum emlékének szentelve. Egy kárpátaljai embernek, fiatalnak kötelező, hogy a „lábában legyen”, illetve a tudatában legyen ennek a hegycsúcsnak a meghódítása. Hiába közelítettük meg járművel a lehető legközelebbi pontig a hegyoldalt, innen még 800 m-t kellett emelkedni. Ezt a tempót nem mindenki egyformán bírta, az első és az utolsó érkező között egy óra különbség volt. A Kárpátok gerince kirajzolta azt a természetes földrajzi határt, amely régen országokat választott el egymástól. A léleknyugtató környezet, a csendes szemlélődés feledtette a tanév nehézségeit és a nyár kezdetét jelentette. A visszazökkenést az otthoni kerékvágásba egy ebédelős megálló jelentette egy útba eső bázison, ahol megbeszéltük a nap élményeit.

Egy másik alkalommal a Fekete-Tisza forrását jelöltük meg úti célul 54 olyan kárpátaljai gyerekkel és felnőttel, akik még soha nem jártak ezen a vidéken. Útközben igyekeztünk megismerni minél több látnivalót: a huszti várat, a viski templomot és tájházat, a Técsői Református Gimnáziumot, az aknaszlatinai templomot és szoborparkot. Ez utóbbi helyszínen maraton-futó, Katyó mesélt a helyi specialitásokról. Láttuk a két Tisza összefolyását Rahónál. Mindenki örömmel fényképezkedett az Európa közepe-obeliszknél. Még belefért a napba a Tatár-hágó közelében egy kilátó felkeresése, ahol jó rálátás nyílt a Hoverlára és a Pietroszra. Az élményt fokozta, hogy a kiránduló osztályközösségek még nem voltak együtt ott alvós kiránduláson. Másnap a szakrális helynek számító Fekete-Tisza forrásánál sokan megkötötték a „vízszerződést”: egymás tenyeréből ittak. Jólesett a nagy melegben a forrás hűsítő vize. Hazaúton háromfogásos ebédet fogyasztottunk Európa közepén, ahol a szabadidőben emléktárgyakat is lehetett vásárolni. Az út végén mindenki élményekkel gazdagon tért haza. Köszönet a Kárpátaljai Ferences Misszió Alapítványnak és a Bethlen Gábor Alapnak a támogatásért!

Bárdos István szervező

Kárpátinfo hetilap évfolyama: Kárpátinfo hetilap 20. évf. 27. számRovat: BelföldTelepülés: Ukrajna›KárpátaljaCímkék: CserkészliliomKárpátaljaKárpátokkirándulásForrás: Kárpátinfo hetilap


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »