Iskolát épít a keresztényvédő hivatal

Iskolát épít a keresztényvédő hivatal

Uniós forrásból építene központi elosztóhelyeket a magyar állam a katolikus karitász számára – mondta Soltész Miklós a segélyszervezet Kárpát-medencei vezetőinek találkozóján. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára arról is beszélt, hogy mire költ majd a keresztényüldözés elleni államtitkárság.

A Nógrád megyei Mátraverebély-Szentkúton találkoztak a Katolikus Karitász Kárpát-medencei vezetői. Az országos igazgatójuk szerint a szervezetek munkája erősítheti a magyar–szlovák, a magyar–ukrán, a magyar–román és a magyar–szerb kapcsolatokat. „Van ennek múltja, hiszen több projektben együttműködtünk már a gyulafehérvári karitásszal is, jelenleg a munkácsi karitászt is segítjük, együttműködésünk van vele, Délvidéken a szabadkai karitásszal működünk együtt – ugye a migránsügyben ez nagyon fontos. Tehát nagyon sok terület látszik, ahol szükséges ez az együttműködés” – nyilatkozta Écsy Gábor.

Az együttműködést segíti majd az októberben megalakuló új helyettes államtitkárság is, amelyet egymilliárdos költséggel hoz létre a világban üldözött keresztények megsegítésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Soltész Miklós, a tárca egyházi kapcsolatokért felelős államtitkára szerint az új állami szerv feladata az lesz, hogy ott segítsen, ahol a probléma kialakult. „Közel-keleti keresztényeket támogattunk iskolaépítésben, kórházépítésben. Bízom benne, hogy annak a bizalomnak eredményeképpen, amely megvan a közel-keleti egyházak részéről Magyarország, a magyar politika, illetve egyházi vezetés felé, olyan javaslatokat fogunk kapni, amelyek még inkább erősítik az ottani segítségnyújtás lehetőségeit” – mondta Soltész.

A találkozón a tizenhat magyarországi egyházmegye karitászvezetői, illetve hat igazgató vett részt a munkácsi, a nagyváradi, a szatmárnémeti, a kolozsvári, a szabadkai és a nagyszombati egyházmegyéből.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »