Irtják egymást Szíriában a tűzszünet ellenére is

Összesen 135 ember vesztette életét fegyveres összetűzésben a fegyvernyugvási megállapodás február 27-i életbe lépése óta azokon a szíriai területeken, amelyekre kiterjed a tűzszünet – adta hírül a konfliktus fejleményeiről helyszíni beszámolók alapján jelentéseket készítő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szombaton.

Azokon a területeken, ahol nem is érvényes a tűzszünet, 552 embert öltek meg a harcokban – tette hozzá a londoni székhelyű szervezet, amely figyelemmel követi az immár öt éve zajló szíriai polgárháborút.

A konfliktusnak a számítások szerint eddig több mint 250 ezer halálos áldozata van, és mintegy 11 millióan váltak földönfutóvá miatta.

Az egy hete életbe lépett fegyvernyugvás az Egyesült Államok és Oroszország megállapodásán alapul, amelyhez a szíriai kormány és az ellenzék is csatlakozott. Az Iszlám Állam terrorszervezethez és az an-Núszra Fronthoz hasonló iszlamista csoportok ellen azonban továbbra is folytatódnak a harcok. Bár a szíriai ellenzék többször panaszkodott, hogy a kormányerők nem tartják be a tűzszünetet, az egyelőre működőképesnek tűnik. A szíriai ellenzék és a damaszkuszi kormány Staffan de Mistura ENSZ-különmegbízott közvetítésével a tervek szerint a jövő héten folytatja a béketárgyalásokat.

Határátkelőt foglaltak el

A Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) egyik osztaga péntek éjjel elfoglalta az iraki határon fekvő Tanaf határátkelőt az Iszlám Államtól. A harcokban egy iszlamista életét vesztette, többen pedig megsebesültek. Az OSDH szerint az SZSZH fegyveresei Jordánia területéről indították akciójukat. Az Iszlám Állam hírügynöksége tagadta a tanafi határátkelő elvesztéséről szóló jelentéseket. Az iszlamisták a kormányerők visszavonulását követően 2015 májusában szerezték meg a Szíria délkeleti részén fekvő határátkelőt.

A dzsihadisták az elmúlt napokban a kormányerőkkel harcoltak Aleppó közelében. A szélsőségesek és a szíriai hadsereg összecsapásaiban eltérő jelentések szerint 15-20 katona vesztette életét. A Szana állami hírügynökség szerint a kormányerők visszaverték az Iszlám Állam támadását, és tucatnyi szélsőségessel végeztek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »