Írók emberközelben – Nyáry Krisztián találkozott olvasóival Vásárhelyen

Írók emberközelben – Nyáry Krisztián találkozott olvasóival Vásárhelyen

A Látó folyóirat szerkesztősége Nyáry Krisztián írót, irodalomtörténészt, az Így szerettek ők 1–2., az Igazi hősök – 33 magyar és a Merész magyarok – 30 emberi történet című könyvek szerzőjét látta vendégül szerdán Marosvásárhelyen. 

nyary_krisztian_bNyáry Krisztián

A magyar költők, írók szerelmi életet bemutató, népszerű kiadványok szerzőjével Kovács András Ferenc, a Látó főszerkesztője beszélgetett. Nyáry Krisztián irodalomtörténész, a Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója, korábban a Magvető Könyvkiadó és az Athenaeum Kiadó igazgatója volt – mutatta be a népes közönségnek a vendéget Kovács András Ferenc.

Nyáry a Facebookon 2012-ben kezdte az irodalom nagyjairól szóló írásait megosztani, ahogy mondta, a barátainak szánta az ismert szerzők kevésbé ismert szerelmi történeteit. Adott volt a közösségi portál, amelyen keresztül azonnal eljutott az írás az ismerőseihez, így visszajelzést is kapott – mondta a szerző. Arra nem számított, hogy nem csak a barátai olvassák nagy érdeklődéssel, de hozzászólások, megjegyzések, kérdések, ötletek érkeztek a bejegyzéseire, volt példa arra, hogy az illető szerző leszármazottai, családja jelentkezett és újabb adatokkal szolgált. Az is meglepte Nyáry Krisztiánt, hogy még azok is örömmel olvasták és reagáltak az írásaira, akik egyébként szintén irodalomtörténettel foglallkoztak.

Mint mondta, nem tervezte, hogy könyvet ad ki ezekből a történetekből, valószínűleg akkor nem is így sikerült volna. A könyvkiadók fordultak hozzá, adná ki könyv formájában is ezeket, de ő akkor sem hitte, hogy valaki meg is vásárolja, hiszen ingyen is hozzájuthat. A Corvina Kiadó volt a legszimpatikusabb közöttük, ott jelent meg, és a 2012-es év egyik sikerkönyve lett az Így szerettek ők című kötet, amley olvasásnépszerűsítő hatása miatt 2013-ban elnyerte a Magyar Könyvtárosok Egyesülete által adományozott Fitz József-könyvdíját és a XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál irodalomtanárokból álló zsűrijének Budai-díját.

latoest_nyary_krisztiannal_ae_01_b

Kovács András Ferenc arra is rávilágított a beszélgetés során, hogy az, amit Nyáry Krisztián művel, nem sorolható a bulvár média kategóriájába. Ő ugyanis emberközelbe hozza a magyar írókat és költőket, akik „a szentek helyébe léptek”. Például egy rendkívüli irodalomrórán arról kellett meggyőznie a kamaszokat, hogy Petőfi Sándor ma is izgalmas, korszerű költő, akinek volt humorérzéke, szerelmes volt és hús-vér emberként élte az életét. A diákok ugyanis azt látják, hogy szinte minden városban van egy Petőfi-szobor, karddal a kezében áll a talapzaton a költő, és nehéz elképzelni róla, hogy egykor hozzájuk hasonló fiatalember volt. A

szerző kitért Igazi hősök című kötetére is, a neves személyiségek közül Márton Áron alakját emelte ki. „A magyarországi katolikus klérus hallgatott, amikor a magyar zsidókat deportálták, senki nem hallatta a szavát. Szerencsére volt Erdélyben egy Márton Áron püspök, aki tiltakozott, és aki megmentette az akkori katolikus vezetőket, mert ha nem, most »szégyenkezhetnénk«” – mondta Nyáry Krisztián, akinek 2014-ben jelent meg az Igazi hősök – 33 magyar című kötete, amelyben olyan 19–20. századi magyar emberek életét mutatja be, akiknek sorsa vagy személyes döntései ma is példaszerűek. 


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »