Irán után Irak is engedélyezi az oroszoknak repülőterei használatát a szíriai terroristák elleni harcban

Tegnap már beszámoltunk róla, hogy az orosz légierő bombázói az iráni Hamadán repülőteréről felszállva Szíriában támadták az Iszlám Állam és a Levante Meghódításának Frontja (korábbi nevén: Nuszra Front) nevű terrorszervezeteket Idlib és Dir ez-Zór tartományban. Ma délben az oroszok a hamadáni repülőtérről felszállva a Palmüra város melletti, a terroristáknak jó bevételi forrást jelentő ‘Árák földgázmezőt, valamint Dir ez-Zór tartományban az Iszlám Állam katonai kiképző központjait bombázták. Közben Irán után a szintén sí’ita kormányzati többségű Irak is bejelentette, hogy engedélyezi az oroszoknak a repülőterei és a teljes légtere használatát – írja az El-Mászdár és a Má’árív.

Izraelben katonai szakértők és hírmagyarázók máris aggodalomra okot adó fordulatként magyarázzák az orosz bombázók telepítését a iráni Hamadán város repülőterére. Joszi Melman katonai hírmagyarázó a Má’árív honlapjára röviddel ezelőtt kitett írásában azt hangsúlyozza: tegnap (kedden) történt meg első alkalommal az, hogy az orosz légierő harci gépei Szíriában egy harmadik ország légi támaszpontjáról kiindulva hajtott végre támadásokat különböző célpontok ellen (az oroszok nemsokára egy újabb ország, Irak területéről is támadják majd a „mérsékelteket” – H. J.) Az izraeli és az amerikai hírszerzés állítólag már korábban tudott az orosz bombázók iráni telepítésére vonatkozó perzsa-orosz magas szintű megbeszélésekről.

Az oroszok mindenesetre Hamadánban, a történelmi Ekbatanában megkezdték a TU-22M3-as stratégiai bombázók és a SZU-34-es harci repülők telepítését. A twitteres fényképekről már legalább három TU-22M3-as bombázó hamadáni jelenlétéről tudunk, s amelyeket rövidesen valószínűleg továbbiak is követnek. Izraelt leginkább az nyugtalanítja (amint arról az Israel Defense című katonapolitikai hírportál is írt), hogy amiképpen korábban Szíriában, az oroszok most a harci repülőik védelmére korszerű légelhárító- és a radarrendszert is kiépítenek Hamadánban, vagy később Irán más katonai repülőterei körül is.

Az oroszok eddig a Földközi-tengerparti Latakijja városhoz közeli Hmejmim katonai reptérről, illetve Oroszországból kiindulva hajtották végre a légitámadásokat az Iszlám Állam és a többi terrorszervezet állásai, létesítményei ellen, ám az előbbi túlságosan kicsi a nagyméretű orosz bombázók indításához, illetve fogadásához, míg az oroszországi repülőterek pedig igen távol vannak a szíriai célpontoktól. A hírek szerint az iráni Hamadánból bevetésre fölszálló orosz gépek az iszlamisták célpontjai fölé vezető út mintegy hatvan százalékát megtakaríthatják, s a kisebb távolság miatt a bombázók nehezebb és változatosabb fegyverzetet is vihetnek magukkal.

Ma délben az iráni Hamadánból fölszálló orosz harci repülők ismét támadást hajtottak végre Szíriában. Az orosz SZU-34-es bombázók Homsz és Dir ez-Zór kormányzóságok területén több hullámban, több helyütt is támadták az Iszlám Állam célpontjait. A mai támadások legfontosabb célpontja a terroristák számára jó bevételi forrásnak számító Palmüra (Tádmor) városától északkeletre levő ‘Árák földgázmező volt. Dir ez-Zór kormányzóság területén az oroszok az Iszlám Állam kiképző központjait vették célba, s az El-Mászdár katonapolitikai hírportál szerint a támadás következtében számos terrorista életét vesztette.

Ugyancsak az El-Mászdár hírportál adja hírül, hogy alig néhány órával azután, hogy az oroszok az iráni Hamadánból fölszállva támadták az iszlamistákat Szíria területén, Irak is engedélyt adott az orosz légierő harci gépeinek a teljes légtere és a repülőtereinek használatára a Bassár el-Ászád elnök ellen harcoló, és Szíria keleti részét megszállva tartó iszlamista terroristák bombázására. Az iraki engedély főleg azért bír fontos stratégiai jelentőséggel, mert az orosz bombázók ezután gyorsan elérhetik a szíriai-iraki határvidéket mindkét országban uraló iszlamistákat. A hírportál megjegyzi, hogy az orosz légierő eddig soha nem használt a szíriai célpontok bombázásakor iraki repülőteret.

Hering J. – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »