Irán üdvözölte a szíriai orosz-amerikai tűzszüneti megállapodást – Teherán reméli, hogy a terroristák nem tudják kihasználni

Irán üdvözölte vasárnap a szíriai orosz-amerikai tűzszüneti megállapodást, és egyben ellenőrző mechanizmus létrehozását sürgette, hogy a terroristák ne használhassák ki a tűzszünetet.

Irán üdvözöli a tűzszünet minden megvalósítását – jelentette ki Bahrám Gaszemi külügyi szóvivő. Hozzátette azonban, hogy a tűzszünet sikere attól függ, létrejön-e egy „átfogó ellenőrzési mechanizmus, elsősorban a határőrizet terén, hogy megállíthassák újabb terroristák érkezését, valamint ez utóbbiaknak szánt fegyverek és pénzügyi források célba juttatását”.

Teherán – akárcsak a damaszkuszi rendszer – terroristáknak tekinti nemcsak a dzsihadista csoportokat, de a lázadó szervezeteket is.

Bahrám Gaszemi hangsúlyozta, hogy a humanitárius segélyeknek „hátrányos megkülönböztetés nélkül” el kell jutniuk Szíria valamennyi térségébe, mindenekelőtt „a terrorista csoportok ellenőrzése alatt lévő, illetve az általunk ostromolt övezetekbe”.

A damaszkuszi rendszer – amelynek Irán fő térségbeli szövetségese – szombaton hagyta jóvá az előző este az Egyesült Államok és Oroszország által bejelentett tűzszüneti megállapodást.

A megállapodás célja az erőszakcselekmények azonnali csökkentése és a politikai átmenetet célzó tárgyalások megkezdése a 2011 óta háború sújtotta Szíriában.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »